avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este discromatopsia un obstacol in vederea angajarii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este discromatopsia un obstacol in vederea angajarii si a obtinerii permisului auto ?

Buna ziua ... eu as vrea o lamurire in ceea ce priveste problema de care se lovesc multi tineri din ziua de azi, in special baietii ... Ma refer la nedistingerea culorilor ( discromatopsie ), este o conditie pe care o am si eu, mostenita cel mai probabil de la una din bunici, totusi, pot sa disting culorile foarte usor in realitate, dar la testul "atlasul lui ishihara" am probleme in recunoasterea numerelor din buline. Intrebarea mea este de ce la noi in tara nu se angajeaza asemenea persoane din acest motiv ... ma refer la cei care aleg sa candideze pentru posturi in politie, pompieri, etc. Se mai pune problema si la cei care vor sa obtina permisul de conducere si fara o mica "atentie" la medicul oftalmolog nu se poate trece de aceste examen. Din cate am inteles eu din Monitorul Oficial 269/17.04.2003 unde se modifica lista bolilor sau afectiunilor incompatibile cu calitatea de sofer si ma gandesc ca se merge pe aceeasi idee si la examenul oftalmologic ce se face pentru admiterea in Politie, de ce este necesar sa se faca un asemenea test care mi se pare ca discrimineaza persoanele care au aceasta conditie. Din cate am vazut in timp ce ma informam despre aceasta "conditie", 10% din barbatii din Romania si nu numai au aceasta afectiune. Totusi, ei au permis de conducere si chiar se afla in randurile Politiei, Pompierilor, Armatei romane si asa mai departe. Am vazut cateva cazuri in unele persoane au ajuns sa faca o petitie la Curtea Europeana din cauza ca nu au putut sa obtina carnteul de sofer. As vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva de ce aceasta discriminare, cand in statele vecine sunt cazuri similare dar acolo este posibil ca un cetatean din acel stat poate sa obtina un post in cadrul Politiei, Armatei, etc. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: utilizator3 , utilizator 22:24, 6 Aprilie 2009
Permisul auto se obtine si in urma unui control oftalmologic. Distingerea culorilor este esentiala in circulatie. De exemplu trebuie sa distingeti culoarea luminilor de semnalizare ale autoturismelor care ruleaza in trafic: semnalizare stanga_ dreapta, lumina de marsarier.........
Exista multi care asa cum ati spus cu " atentii" au obtinut aprobarea oftalmologului iar la examen au invatat " pe derost" orice poate implica o analiza a culorilor. Acest fapt insa nu va reduce riscul in trafic. Afectiunea respectiva va poate pune in pericol real in meseriile enumerate cat si in trafic. Sigur ca depinde si de afectiunea pe care o aveti, gradul in care nu puteti face distinctie intre culori. Eu am 2 unchi care au aceasta afectiune unul a fost croitor, altul a fost ofiter in armata ( pensionat general) , fiecare a avut un grad diferit al afectiunii : unul nu distingea verde de albastru, altul nu distingea diferenta de nuante gen galben de portocaliu.............
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2009
adelaida_07, utilizator
Cand am fost la controlul oftalmologic pentru ochi, doamna doctor a zis ca am dificultati in gasirea numerelor, pe care le-am vazut , dar ultimele doua numere le-am vazut mai greu si mi-a recomandat sa nu conduc pe timp de noapte. Eu in viata de zi cu zi vad culorile foarte bine si pot sa deosebesc usor nuantele chiar daca sunt de aceeasi culoare. Eu fac diferenta dintre culorile la semafor, vad foarte bine stopurile masinilor, in trafic ma descurc la fel de bine ca si o persoana care nu are aceasta conditie, poate chiar mai bine. Nu port ochelari si pot sa zic ca am o acuitate vizuala foarte buna, doar ca la testul respectiv am probleme cu identificarea numerelor. Intrebarea mea este daca prin Ordinul 350 din 12.04.2003 in care se schimba lista de afectiuni ce fac incompatibile aceste afectiuni cu calitatea de sofer si in care in noua lista nu se mai face referire la aceasta conditie, de ce se tine totusi cont de acest test ? Este vorba de interpretare legislativa si nu imi dau eu seama ? Din cate am citit eu, textul de lege nu face nici o referire la discromatopsie. Eu personal nu gasesc nimic periculos in faptul ca am carnet de sofer si conduc, dimpotriva, sunt convins ca cei care nu aceasta conditie fac mai multe accidente decat cei care au discromatopsie.
Va multumesc pentru timpul acordat.
Despre condiţiile medicale pentru obţinerea permisului auto v-aş putea da informaţiile de mai jos; voi lăsa deoparte condiţiile medicale pentru angajare în armată, poliţie etc.

Mai întâi, condiţiile medicale pentru obţinerea permisului auto sunt reglementate prin ordinul ministrului sănătăţii.
Primul asemenea ordin dintre cele mai recente este OMSF 87/2003 (februarie 2003). Acesta includea o anexă cu afecţiunile incompatibile cu calitatea de conducător auto. Acolo erau incluse şi discromatopsiile.
Fişa actului: [ link extern ]
Anexa: [ link extern ]

Acest ordin a fost modificat la câteva luni (aprilie 2003) prin OMSF 350/2003. Anexa iniţială a fost înlocuită, iar noua anexă nu mai menţionează explicit nici discromatopsiile (v. articolul 5), nici nu face referire la o afecţiune oftalmologică legată de perceperea culorilor, ceea ce poate fi interpretat în interesul dvs.
Actul: [ link extern ]

[ca o remarcă legată de stabilitatea regulilor de la noi - în august 2003 ordinul iniţial (87/2003) a mai fost modificat încă o dată; de data aceasta fără relevanţă în speţa dvs.]

Sfatul meu este să prezentaţi OMSF 350/2003 medicului specialist şi să-i cereţi conformarea cu prevederile acestuia. Poate sunt naiv şi iau de bună "teoria", dar cred că avem atâta legislaţie ca, din când în când, să o mai punem şi în aplicare, nu?
Dupa ce am citit si eu textul de lege sunt intru totul de acord cu dvs. Am vazut ca nu se face nici o referire la aceasta conditie si voiam sa stiu daca am interpretat bine textul sau nu. Multumesc pentru sfat pe care am sa il si urmez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru obtinerea fisei auto la preschimbare permis de conducere ... freeanifer freeanifer Pentru obtinerea fisei auto la preschimbare permis de conducere categorie B , se face examen oftalmologic pentru a se verifica distingerea culorilor ( ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere persoane surde ContSters98245 ContSters98245 Buna seara, Persoanele cu handicap auditiv (surzi, sudo-muti) au dreptul să obtina permis de conducere? (vezi toată discuția)
Pastrare permis auto si obtinere certificat de handicapat? mihaitoader mihaitoader am pierdut un ochi si odata cu el vederea la acesta, vreau sa stiu daca pot obtine certificat de handicapat si totodata sa pot pastra permisul auto? mentionez ... (vezi toată discuția)