avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati intretinere

As vrea sa stiu daca art. II alin. 1 din Legea nr. 175/ 2010, publicată în Monitorul Oficial Nr. 502 din 20 iulie 2010 mai este de actualitate ?

'' proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a acestei legi vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază; prin cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari se înţelege datoria cu titlu de bază fără suma rezultată din penalităţi. Conform alin. 3, prevederile alin. 1 se aplică familiilor al căror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depăşeşte suma de 1.000 lei. Totodată, alin. 4 prevede că sumele cu titlu de penalităţi datorate către asociaţiile de proprietari, anulate conform acestei legi, vor fi anulate şi din obligaţiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii. ''

sau a fost valabil doar un an / 12 luni ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:24, 3 Decembrie 2013
Dispozitiile L nr 175/2010 au operat strict 12 luni,respectiv iunie 2010-iulie 2011
Actualmente norma mentionata de dv nu mai produce efecte
Atunci, cel care a propus legea ( si ulterior cei care au votat-o ) de ce a considerat ca trebuie sa fie valabila / aplicata doar pentru un an de la intarea in vigoare ? ....a avut anul acela ceva mai special ?....ca nu inteleg :-/
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2013
ileanasandu, utilizator
Motivele care au determinat perioada de valabilitate a dispozitiei mentionate de dv. sunt posibil cunoscute de initiator ,autoritatea care a emis si promulgat legea
A fost o masura sociala care a fortat activitatea unor organizatii private, cum sunt asociatiile de proprietari si a fost emisa pentru o perioada limitata pentru a-i impulsiona pe restantieri sa-si achite cotele restante. Anul acela nu a avut nimic special, a fost o simpla initiativa parlamentara, fara insa a consulta asociatiile de proprietari. Oricum, aceasta prevedere legala avea lacune de aplicare, motiv pentru care nici nu a fost aplicata pe scara larga.

Asociatiile de proprietari functioneaza simplu: se consuma (inclusiv cei cu venituri mici), furnizorii factureaza, asociatia repartizeaza factura si proprietarii trebuie sa achite ce-au consumat. La fel ca la serviciile de telefonie, cablu, energie electrica etc....folosesti / consumi, trebuie sa platesti, altfel esti penalizat si apoi iti taie serviciul respectiv fara sa ia in considerare ca esti om sarac. Cine nu isi poate permite serviciul telefonic, nu se aboneaza.

Asociatiile de proprietari nu primesc fonduri de la bugetul de stat astfel incat sa scuteasca pe cineva de plata facturilor sau a penalizarilor, iar cui nu plateste, ca la orice restanta de oriunde i se calculeaza penalizari.

In interiorul asociatiei, daca aceasta isi poate permite sa nu penalizeze restantele si sa ramana cu facturile neachitate, atunci se pot lua si asemenea masuri sociale.
la telefonie, cablu, energie electrica nu se percep penaliatati ....deci '' paralela '' nu isi are rostul

Alte discuții în legătură

Plata penalizarilor la asociatia de proprietari deea_cip84 deea_cip84 buna ziua am si eu o intrebare in ceea ce priveste penalizarile la asociatie. Am inteles ca in cazul in care platesti toata suma restanta exista o lege care nu ... (vezi toată discuția)
Furnizor de energie termica Filimon Aurel Filimon Aurel Buna ziua, Avem asociatie de propietari la nivel de scara cu facturare inviduala si plata facturilor direct la furnizor In data de 31 august anul curent ... (vezi toată discuția)
Legea 175/2010 PPUIU PPUIU buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un raspuns : legea 175/2010 se poate aplica ? daca merg in instanta am castig de cauza? Mentionez ca eu am un venit de ... (vezi toată discuția)