avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restante salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restante salariale

buna seara,

problema mea este in felul urmator: sambata (7 dec) imi preavizul la actualul loc de munca; mi s-a ascuns la interviu faptul ca voi lua salariul cu 2 saptamani in urma, adica in perioada 1-15, voi incasa pe perioada 15-30 precedenta. pe data de 1 ar fi trebuit sa incasez salariul pe perioada 1-15 noiembrie, dar neprimind nimic pana acum, normal, pana sambata trebuie sa incasez perioada din prima jumatate a lui noiembrie, pe perioada 15-30, dar si pe zilele lucratoare din perioada 1-7 decembrie. sunt intarzieri foarte mari cu banii si mi-este teama ca adunandu-se deja o suma considerabila, mie ca cei din conducere vor depasi ultima mea zi de munca la locul respectiv! sunt sigur, i-am probat, doar teama de autoritati i-ar putea grabi, fiindca nu vreau nici sa ma intind pana la craciun fara nici un ban sau, mai rau, sa trecem in anul urmator si ei tot sa nu-si fi achitat datoriile fata de mine. ce lege, ce articol sa le arat, altfel incat sa-i "oblig" sa-mi faca plata la timp? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 8 Ianuarie 2014
da... singura mea frica este ca voi pleca si nu stiu cati bani voi mai primi, avand in vedere ca legea nu-i grabeste in vreun fel. credeam si mi se pare normal ca, atunci cand pleci de la un loc de munca, pana-n ultima zi sa-ti fie achitate datoriile salariale, in acest caz sa nu se mai aplice paragraful cu ziua de salariu stabilita in cim. oricum, n-au contat ca angajat, nu cred ca vor conta nici dupa ce voi pleca aceste zile, in loc de 15 dec, imi voi lua pe 20 si tot asa...
Intr-adevar, potrivit legislatiei in vigoare nu avem reglementata situatia cand se va plati salariul in cazul incetarii raportului de munca ... astfel, devin aplicabile prevederile art.166 alin.1 C.mun., si anume : salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

In speta, data platii salariului va fi data prevazuta in c.i.m. pentru achitarea acestuia.
De la aceasta data incepe sa curga termenul de prescriptie al dreptului la actiune.
revin cu o noua problema: bineinteles ca nu mi-am primit drepturile salariale nici acum, ma tot amana, etc, dar tocmai am aflat ca se bazeaza pe ceva: are pile sus la itm... ce pot face in cazul asta? cu ce o pot ameninta, nu-mi vreau decat banii mei si atat :(
Daca considerati ca se bazeaza pe pile, puteti depune sesizarea la Ministerul Muncii si/sau Inspectia Muncii - foruri superioare ITM-ului.
da, alergatura ca la maraton pt cateva milioane.... sa speram, totusi, ca nu o sa fie nevoie. multumesc.

Alte discuții în legătură

Salariul neplatit constantin57 constantin57 Am fost angajat cu c.i.m perioada determinata 15-03-2013/15-09-2013.La data de 13-09-2013 am fost chemat sa semnez incetarea cim,am facut nota de lichidare am ... (vezi toată discuția)
Intarzieri salariale! iomase iomase Ce ar trebui sa faci cu un angajator care nu isi respecta contractul de munca pe care il ofera si pe care fiecare angajat al firmei l-a semnat. Mai exact, ... (vezi toată discuția)
Intarzieri in plata salariului ghe_o ghe_o Am o intrebare in legatura cu ziua de plata a salariului.Trebuia sa i-au banii pe 25.07.2013 si nici azi 14.08.2013 nu am primit nimic.Intrebare mea este ce se ... (vezi toată discuția)