avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Centrala termica si fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Centrala termica si fondul de rulment

Buna ziua,

Sunt proprietar intr-un ap cu 4 camere din ian 2011. Apartamentul pe care il detin are centrala termica din iunie 2011. Am doua nelamuriri:

1 . Care este valoarea fondului de rulment pe care trebuie sa o depun? Administratia ne-a calculat aceeasi cota parte ca si celorlalti proprietari. Mentionez ca suntem singurii cu centrala termica din bloc. Noi deja am depasit valoarea intretinerii din luna cea mai mare.

2. Pe langa asta, adminstratia ne cere sa platim fonul de rulment al vechilor proprietari, deoarece le-a fost restituit in momentul in care au vandut apartamentul. In contractul de vanzare-cumparare nu e mentionat nimic de acest gen. As dori sa stiu daca acesta cerere este justificata si daca trebuie intr-adevar sa platesc acesti bani.

Exista separat un fond de reparatii pe care il platim luna de luna, la fel ca si ceilalti.


Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2013
corinalu, utilizator
1. Fondul de rulment se calculeaza avand ca referinta suma cea mai mare din iarna precedenta la care se adauga un plus estimativ pentru mariri de tarife si inflatie.
Totusi acest mod de a calcula FR este optional pentru fiecare asociatie care, in practica, si-l calculeaza in functie de nevoi.

2. Da, vechiul proprietar, atunci cand a vandut, trebuia sa-si primeasca cota de participare la fondul de rulment, urmand ca asociatia sa ceara noului proprietar sa contribuie cu propria cota la fondul de rulment.
HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:

Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.


Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2013
elga50, moderator
Multumesc pentru raspuns, dar tot am o nelamurire. Va voi spune exact pe cifre, poate nu am fost prea explicita.

Valoarea intretinerii din luna cea mai mare a fost de 370 ron (avand centrala termica). Valoarea fondului de rulment platit de mine pana acum este de 550 ron. Din ceea ce mi-ati spus, inteleg ca deja nu ar mai trebui sa platesc fond de rulment.

Pe langa acesti bani, mi se cer inca 500 ron reprezentand valoarea fondului de rulment al vechilor proprietari. Aici imi este neclar: trebuie sau nu sa platesc si acesti 500 ron? As ajunge deja la o valoare de 1050 ron.
Valoarea fonudului de rulment trebuia sa fie aproximativ 400-500 lei.
NU trebuie sa platiti FR al vechiului proprietar, daca nu v-ati inteles sa il lase in contul dumneavoastra si l-a ridicat, iar dumneavoastra ati depus deja 550 lei este suficient pentru a va acoperii plata in avans a cheltuielilor.
Nici vorba, cum sa platiti ceva ce nu este al dv.?
Administratorul a dat 500 lei vechiului proprietar pentru ca aceia erau banii lui si pentru ca asa prevede legea.

Din momentul in care dv. ati cumparat apartamentul, v-ati achitat fondul dv. de rulment care va asigura plata in avans a facturilor (cu conditia sa nu ramaneti restantier, ca atunci nu o mai poate acoperi). Daca ati vinde acum apartamentul, ar trebui sa va dea cei 550 lei cu care ati cotizat la fondul de rulment.
Daca ati platit 550 lei la fondul de rulment, este suficient, avand in vedere cheltuielile dv. pe timp de iarna.

Cred ca ati inteles gresit ce vi s-a spus la asociatie ...
Fondul de rulment trebuie sa fie la nivelul unei intretineri maxime intr-un an calendaristic.
Puteti face o cerere catre CE pentru redimensionarea fondului de rulment si restituirea sumei care depaseste acel maxim al intretinerii....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond rulment, proaspat proprietar aditza26 aditza26 Luna trecuta am semnat actele pentru un apartament, astfel am devenit proprietar. Dupa toate aranjamentele cu fostul proprietar, acesta m-a intrebat cum ... (vezi toată discuția)
Penalizari ContSters122354 ContSters122354 administratorul poate aplica penalizari dupa data scadenta de pata a intrtinerii pe motivul ca nu exista fond de rulment (vezi toată discuția)
Fond de rulment corinalu corinalu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de fondul de rulment. Asociatia noastra de Proprietari a hotarat majorarea fondului de rulment pe o ... (vezi toată discuția)