avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Primul termen la care partea este legal citata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Primul termen la care partea este legal citata

Referitor la art. 204 NCPC, ce se intelege prin "primul termen la care partea este legal citata"?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 14:35, 13 Decembrie 2013
Buna ziua,

textul se refera la acel primul termen de judecata in care citarea se realizeaza in conditiile prevazute de lege. In concret : continutul citatiei sa fie cel prevazut de lege, numele, adresa si celelalte date de identificare al partii sa fie corect indicate, citatia sa fie primita in termenul legal, dovada de citare sa se intoarca si sa se regaseasca in dosar etc.

avocat Costi Boncu
Multumesc pentru raspuns.
Am intalnit o situatie in care instanta a considerat ca, intrucat la primul termen s-a solicitat o amanare pt. angajare aparator, primul termen de judecata era urmatorul(cel de-al doilea) cand s-a si depus o precizare, in baza art.204, prin care cererea initiala se modifica total, instanta admitand-o chiar daca noi ne-am opus in mod expres.
Buna ziua,

instanta nu a procedat legal. Textul respectiv nu face aceasta distinctie, nu conditioneaza procedura de citare de aspecte ale dreptului de aparare.

Costi Boncu
Multumesc pentru atentia acordata mesajului meu.
Cine a cerut amînarea judecăţii pentru angajarea unui apărător?

Presupun că pîrîtul. Dacă este aşa, atunci se cheamă că instanţa a amanat inclusiv "primul termen la care partea este legal citată" pentru termenul următor, cel stabilit în vederea angajării apărătorului, situaţie în care soluţia de admitere a modificării cererii de chemare în judecată mi se pare corectă.

Primind cererea de amînare, instanţa a statuat asupra ei, a dispus amînarea, ceea ce a făcut ca niciun alt act de procedură să nu mai poată fi îndeplinit la acel termen. Deci, nici cererea de modificare, pentru care, de asemenea, termenul a fost amînat în mod corespunzător.

Alte discuții în legătură

Art 204 ncpc shcgusa shcgusa art 204 ncpc spune ca: Reclamantul poate să-şi modifice cererea şi să propună noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la ... (vezi toată discuția)
Judecator cu atitudine partinitoare radinschipaul radinschipaul Ex.:cauza cu 2piriti:piritul nr.1-persoana fizica,piritul nr.2-persoana juridica avind ca administrator si asociat unic piritul nr.1.Inca din actiunea ... (vezi toată discuția)
Divort tina_gemeni tina_gemeni Daca la al doilea termen sotul reclamant se razgindeste si nu mai vrea sa divorteze, iar piritul vrea sa divorteze, ce se intimpla?, nu se mai desface ... (vezi toată discuția)