avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaportul CRDS inlocuieste Cartea de Identitate ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaportul CRDS inlocuieste Cartea de Identitate romaneasca ?

Sunt cetatean roman stabilit in Italia, posesor de pasaport romanesc CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate) Cand am obtinut acest tip de pasaport (1991) am predat la consulat vechiul buletin romanesc si livretul militar. De atunci nu am mai fost posesorul unui buletin sau, mai nou, carti de identitate romanesti. La fiecare 5 ani sau 10 ani, in functie de expirare am reinnoit pasaportul. Problema este urmatoarea: de fiecare data cand merg in Romania si trebuie sa apelez la o institutie publica mi se cere \"buletinul\" si de fiecare data trebuie sa le explic ca nu sunt posesorul unui buletin romanesc si culmea, parca as vorbi alta limba. Ori trebuie sa-i amenint cu denuntul ori sa dau spaga. Intotdeauna am ales prima varianta si a trebuit sa astept ca functionarul respectiv sa-si sune toti sefii pe scara ierarhica sau de cumetrie pentru a afla cea ce stiau deja de la mine, faptul ca ma pot legitima cu pasaportul atata timp cat este singurul act romanesc pe care il pot detine in mod legal.
Intrebarea mea este: Stie cineva un articol de lege, un numar, un statut, un protocol sau vre-un pomelnic macar, care sa aiba un numar, unde sa scrie, de exemplu: cetatenii romani se legitimeaza cu...... buletinul, permisul de conducere sau.... staifurile de la pantofi ! Daca stie cineva va rog sa-mi raspundeti.

Este utopic sa poti cumpara cu pasaportu o casa dar sa nu-i poti trage curent ca n-ai buletin. Si asta-i doar un mic exemplu. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:44, 4 Decembrie 2013
ENEL sau cum s-or fi numind firma de distributie energie electrica nu este institutie publica, e o firma ca oricare alta si nu au chiar asa mare vina ca nu cunosc legislatia.

Puteti solicita de la ultimul loc de domiciliu eliberarea unei carti de identitate provizorii daca chiar nu va puteti intelege cu unii lucratori, de oriunde ar fi ei. O precizare expresa in sensul dorit de dvs., cetatenii romani cu domiciliul in strainatate se legitimeaza cu... nu exista. Doar Art. 34 din LEGEA 248 din 2005 actualizata va poate ajuta, din el reiese motivul pentru care nu aveti carte de identitate:
[…]
6) Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate are obligaţia ca, la înmânarea paşaportului simplu, a paşaportului simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţãrii de domiciliu, sã predea actul de identitate care atestã existenţa domiciliului în România, emis de autoritãţile române.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card identitate romania business23 business23 Sunt cetatean roman nascut in Romania si detin Card de Identitate emis de catre autoritatile romane. Domiciliul de pe actul respectiv nu mai este valabil, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt din rep. moldova, dar am cetatenie romana si ... cata-11 cata-11 Buna ziua, sunt din Rep. Moldova, dar am cetatenie romana si pasaport romanesc cu domiciliu in strainatate. Pot obtine buletin romanesc permanent (adica pe 7 ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman cu domiciliul in strainatate dar si in romania eugen82 eugen82 Un cetatean roman plecat de 20 de ani , cetatean al altei tari si cu domiciliul stabil in acea tara, mai are dreptul de a-si declara domicilul in Romania si de ... (vezi toată discuția)