avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legal sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legal sau nu?

daca ai fost dat in judecata de asociatia de locatari, iar in timpul procesului ai achitat suma restanta, iar ca drept urmare procesul a fost anulat este normal fara o hotarare judecatoreasca in care sa fie specificate cheltuielile de judecata sa ti se bage la intretinere, sa le achiti si sa ramai cu suma de 450 lei neachitata si sa te trezesti cu penalitati la intretinere de 3x mai mari decat suma datorata?
ce am de facut in cazul acesta?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
hadrys, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:10, 8 Decembrie 2013
Este aboslut anormal. Solutia este tot una juridica, de contestare a sumei in instanta.
Daca nu exista hotarare judecatoreasca definitiva,care sa dispuna obligarea achitarii de cheltuieli de judecata,impunerea acestora nu are temei legal
Conform disp art 49 din L nr 230/2007 suma penalitatilor nu poate sa depaseasca suma de baza la care au fost aplicate
Sesizati oficial sau contactati personal presedintele de asociatie in vederea clarificarii situatiei
Ce scrie pe chitanta cu care ati achitat suma de bani la Asociatie?
presedintele si-a dat demisia iar administratorul sustine ca era datoria mea sa platesc avocatul blocului, desi nu exista nici o hotarare judecatoreasca.
voi astepta sa se faca expertiza contabila pt ca si suma care este acum este exagerat de mare, penalizarea este jumatate din intretinere

nu este o chitanta cu inteaga suma. sunt lunile de intretinre dar cu sume mai mari, mi-s daduse un desfasurator al lunilor de intretinere platite si neplatite. totalul de plata este de 3628lei si totalul de pe chitante este de 4800lei

dar nu imi trebuie o expertiza inainte, pt ca suma este introdusa in intretinere

Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
Adriantot, moderator
Avand debite catre asociatie este normal ca presedintele asociatiei sa actioneze in instanta pentru recuperarea acestora.
Iar conform legii, pentru aceasta, asociatia prin presedintele sau poate angaja avocat care sa intocmeasca cererea de chemare in judecata, sa intocmeasca dosarul, sa reprezinte asociatia in instanta. Ori aceste servicii trebuiesc platite.
Cine le plateste? Asociatia din casa sau din banca.
De unde se recupereaza acesti bani? De la acel proprietar care le-a generat prin neplata cotelor la timp.

Daca in timpul procesului, intre termene, restantierul vine la asociatie si plateste, este firesc sa se stinga cu prioritate cheltuielile de judecata si apoi celelalte debite. La termenul urmator se poate aduce la cunostinta instantei ca s-a achitat debitul iar procesul ramane fara obiect. Asta nu inseamna ca instanta a hotarat ca restantierul trebuie sau nu sa plateasca anumite sume, cote, penalizari, cheltuieli de judecata... A ramas fara obiect si nu se mai judeca.

Daca restantierul nu achita toata suma, asa cum inteleg din situatia prezentata, avocatul asociatiei solicita judecarea in continuare pentru a obtine intreaga suma.

Alte discuții în legătură

Taxa expertiza nicu_is nicu_is buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca monamour monamour Ma confrunt cu urmatoarea problema: niste rude au intampinat probleme in achitarea cotelor de intretinere pe parcursul anilor 2012-2013, drept pentru care au ... (vezi toată discuția)
Actionare in instanta restantieri Bogdan212 Bogdan212 Buna ziua , Am si eu o nelamuirire . un urma ultimei sedinte de proprietari s-a hotarat actionarea in judecata a unui restantier din bloc . Avand cea mai ... (vezi toată discuția)