avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Propunere adresata consultantilor fiscali si ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Propunere adresata consultantilor fiscali si expertilor contabili

Avand in vedere ca pana luni proiectul OUG privind unele reglementari fiscale este supus dezbaterii publice, va propun sa sesizam organismele profesionale din care facem parte in legatura cu aberatiile pe care le contine acest proiect. Poate vom reusi sa schimbam ceva. Cel putin guvernantii nu vor putea spune ca opinia publica nu a reactionat.

P.S.: nu uitati ca suntem afectati atat direct (prin firmele noastre) cat si indirect (prin clientii nostri).

Pentru CCF, propunerile se adreseaza Grupului de lucru pentru legislaţie şi proceduri fiscale.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 09:33, 15 Aprilie 2009
Eu cred ca firmele fara activitate, adica cele care nu obtin venituri de niciun fel, vor trebui sa-si suspende activitatea, sa se lichideze sau sa plateasca.
Oarecum off-topic. Mie intotdeauna mi s-a parut o necorelare dubioasa posibilitatea ca o societate sa declare doar la fisc faptul ca nu are venit, dar sa nu isi suspende activitatea la RC. Sincer nu inteleg cum se poate ca din punct de vedere juridic o persoana sa existe si sa aiba capacitate juridica deplina, cand in fapt lucrurile nu stau chiar asa si acest lucru se declara altei autoritati.

Magda Staicu a scris:
Recunosc ca n-am citit cu ffff mare atentie "minunea" , dar nu inteleg ceva : o firma care nu are activitate , nu are nici regim derogatoriu , trebuie sa plateasca acest impozit minim . Platind impozitul , firma va fi creditata din buzunarul asociatului . Si , deodata , va avea activitate , pentru ca va trebui sa se inregistreze in contab cu suma creditata si cu plata impozitului. Deci , nu vom mai avea firme fara activitate ?!?

Sincer nu stiu cum se declara inactivitatea la AFP, insa din punctul de vedere al statutului juridic, fara activitate inseamna ca societatea nu isi desfasoara obiectul comercial de activitate. Asta nu exclude operatiuni intre asociat si societate, plati datorate de societate, etc.


O singura intrebare am eu: din cate stiu, sucursalele nu sunt contribuabili in sine, ci doar societatea-mama pe toate veniturile, nu?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
2. Prevederile Codului de procedură fiscală privind sucursalele

Conform art. 26 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare („Codul de procedură fiscală” ), pentru persoanele juridice cu sediul în România, care au sedii secundare, plătitor de obligaţii fiscale este persoana juridică, cu excepţia impozitului pe venitul din salarii, pentru care plata impozitului se face, potrivit legii, de către sediile secundare ale persoanei juridice.
În ceea ce priveşte sediul permanent al unei societăţi nerezidente, deşi nu există prevederi legale, din interpretarea legii rezultă că fiecare sucursală a unei societăţi nerezidente trebuie să menţină evidenţe separate în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi, respectiv să îl declare şi plătească separat, la nivelul fiecărei sucursale.


3. Reglementari contabile privind sucursalele

Conform art. 1 alin. (3) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, (denumită în continuare „Legea contabilităţii” ), sediile permanente din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie potrivit acestei legi.
Potrivit art. 5 alin. (1) din Legea contabilităţii, persoanele juridice care organizează contabilitatea în partidă dublă trebuie să publice situaţiile financiare anuale. Aceste prevederi se aplică şi sucursalelor înregistrate în România, care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate.
Mai exact, sediile permanente din România care aparţin unor persoane juridice străine au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea potrivit Reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1752/2005 („OMF 1752/2005” ), astfel cum se prevede la art. 2 din ordinul respectiv.
În baza prevederilor pct. 12 primul paragraf din Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMF 1752/2005, subunităţile fără personalitate juridică care aparţin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul în România organizează şi conduc contabilitatea proprie la nivel de balanţă de verificare, fără a întocmi situaţii financiare.
Având în vedere prevederile legislative prezentate mai sus, rezultă că deşi sucursalele unei persoane juridice româneşti nu au această obligaţie, ambele sucursale ale persoanei juridice nerezidente trebuie să pregătească şi să depună situaţii financiare.

Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Scuze, nu precizasem ca e vorba de sucursala unei societati rezidente. Multumesc!
davideg a scris:

Eu cred ca firmele fara activitate, adica cele care nu obtin venituri de niciun fel, vor trebui sa-si suspende activitatea, sa se lichideze sau sa plateasca.


Si daca taxele de inchidere ale unei societati fara activitate sint egale cu val impozitului minim datorat (cel putin pe un trimestru), multi vor avea in vedere sa inchida firmele . Si iata asa am aflat cum s-a stabilit nivelul impozitului minim , ca m-am tot intrebat de unde pina unde s-a stabilit acest cuantum : cred ca au zis : cit costa sa inchida , atit punem imp minim !!!!:tooth:

Alte discuții în legătură

Modificare norme cod fiscal - proiect Ana Muntianu Ana Muntianu PROIECT H.G. REFERITOR O.U.G. 34/2009 VARIANTÃ DE LUCRU GUVERNUL ROMÂNIEI HOTÃRÂRE pentru modificarea şi completarea normelor ... (vezi toată discuția)
Si tot nu inteleg care sunt ch.deduct.si care nu MOCANU DOINA MOCANU DOINA Am citit si recitit OUG 34/ 2009 si tot am dubii in privinta cheltuielilor deductibile. Va rog din suflet sa ma \"luminati\" pentru ca a trecut deja ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile-bonuri motorina si taxi Fl0r3ntina Fl0r3ntina cum inregistrez bonurile de motorina si bonurile de taxi in contabilitate? (vezi toată discuția)