avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie concediu prenatal din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie concediu prenatal din somaj

Buna ziua.As vrea sa stiu si eu cum se calculeaza concediu prenatal daca sunt in somaj.Am inteles ca 85% din brut,dar eu sunt in somaj de 6luni.Vreau sa stiu daca ajung sa iau bani mai putini in concediu decat in somaj,somajul fiind 420lei.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 23:15, 7 Decembrie 2013
OUG nr.158/2005:
ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

De exemplu, daca beneficiati de concediu de maternitate de la 01.01.2014, atunci calculul se va face astfel:
- total venituri 6 luni anterioare = 6 luni x 420 lei = 2520 lei
- total zile stagiu 6 luni anterioare = 23 zile iulie + 21 zile august + 21 zile septembrie + 23 zile octombrie + 21 zile noiembrie + 20 zile decembrie = 129 zile
- media zilnica = 2520 : 129 = 19,53 lei (aceasta medie se mentine pe toata perioada de concediu de maternitate)

Indemnizatie luna ianuarie 2014 = 19,53 x 21 zile lucratoare x 85% = 349 lei
Aceasta indemnizatie este scutita de impozit, dar se retine CAS calculat la salariul mediu pe economie: CAS = 2223 x 35% x 10,5% = 82 lei
Va ramane in mana suma de 349 - 82 = 267 lei.

Suma este mai mica, dar aveti avantajul ca somajul se intrerupe, apoi veti putea beneficia de concediu de crestere a copilului daca aveti venituri (inclusiv somaj) realizate in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.

OUG nr. 111/2010:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.
(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR
(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
(4) Abrogat.
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
b) s-au aflat in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea acordarii indemnizatiei de somaj;
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare; ...............

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatiei crestere copli pe baza concediului medical??? DontuSorin DontuSorin Buna ziua Am mare rugaminte la dvs sa analizati si sa-mi dati cateva raspunsuri deoarece sunt in ceata. In luna Mai m-am angajat pe un salariu de 700 ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie cu concediu fara plata amyST amyST Buna ziua, As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru bebe2 in cazul in care am avut indemnizatie pentru bebe1 timp de 11 luni apoi am intrat in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copii la 1/2 norma. colceriumari-bv colceriumari-bv O viitoare mamica a lucrat 15 luni cu 1/2 norma, are dreptul la indemnizatie de crestere a copilului? In ce cuantum? (vezi toată discuția)