1. Cf NCPC poate instanta de executare sa incunviinteze o cerere de executare silita fara somatie, fara citarea partilor, a unei hotarari definitive si executorie de drept pronuntata in oct 2012 - conflict de munca, la cererea mea personala,eventual prin avocat, urmand sa ma adresez executorului judecatoresc cu hotararea de incuviintare si cu celelalte acte necesare?
Precizez ca din oct 2012 i-am am cerut fostului angajator executarea de buna (de doua ori in scris) dar acesta ma duce cu " bombonica" -mi-a trimis de fiecare data raspuns ca nu poate sa execute pentru ca are datorii la bugetul de stat si mi-a trimis extrase de cont ca n-are bani (desi a incasat lunar mai multi bani decat putea sa plateasca salariile...ori a facut alte plati, ori admin unic asociat si-a cumparat CLK-ul nou cu care se afiseaza acum , ori ... numai el stie ce face, ca eu n-am cum sa aflu).
"fara somatie" ma gandesc ca ar reprezenta elementul surpriza - admin fiind unic asociat poate sa dispuna ce vrea cu banii din conturi daca are termen la dispozitie
Cu alte cuvinte, intrebarea este daca incuviintarea silita se cere numai de catre executor dupa ce imi inregistraza o cerere de executare silita, sau se poate legal ca instanta sa-mi incuviinteze executare silita inainte de a apela la executor
2. pentru executare silita trebuie sa platesc taxa de timbru si timbre judiciare, tinand cont ca hotararea definitiva si executorie de drept tine de jurisdictia muncii, iar executare silita inteleg ca este faza a aceluiasi proces.
3. ma pot adresa oricarui executor judecatoresc , chiar daca nu este din judetul in care se afla sediul societatii debitoare si care este instanta de executare (tot tribunalul, o judecatorie din circumscriptia CAB sau neaparat judecatoria de care apartine sediul firmei);
4. hotararea contine " salarii pe perioada ..." fara suma precizata; angajatorul nu vrea sa calculeze prin propriul serviciu de contabilitate[ tinand cont ca nu e filosofie calcului sumei totale astfel incat sa fie calculata de expert contabil, e valabila o foaie de calcul detaliat cu semnatura mea la care atasez o copie legalizata dupa carnetul de munca si eventual certificatuil de pregatire contabilitate, ca sa evit o cheltuiala inutila?
1. Incuviintarea executarii silite se poate cere numai de executorul judecatoresc investit cu cererea de executare. Dvs nu o puteti cere si ulterior sa va adresati executorului. Este necesar sa formulati cerere de executare si executorul sa ceara incuviintarea.
2. Pentru cererea de executare trebuie sa achitati taxa de timbru de 20 lei, necesara pt incuviintare si sa avansati cheltuielile de executare necesare (stabilite de fiecare executor in parte).
3. Va adresati unui executor din circumscriptia Curtii de Apel unde are sediul debitoarea. Instanta de executare (care incuviinteaza, care solitioneaza eventuale contestatii la executare etc) este judecatoria unde isi are sediul executorul judecatoresc.
4. Calculul in puteti face dvs., asumandu-va o eventuala contestatie din partea debitoarei, pt calcul gresit al sumei. Deci, puteti calcula dvs. Sunt convinsa ca aveti tot interesul sa faceti un calcul corect.
Propunerea mea este sa cereti executarea prin poprire, nu fara somatie (aceasta se incuviinteaza in cazurile expres prevazute de lege). Poprirea se face fara somatie. Ulterior, se instiinteaza si debitorul ca s-a pus poprire, dar nu inainte. Deci, legal, cand debitoarea afla de blocarea conturilor, acestea ar trebui sa fie deja blocate, astfel incat sa nu poata retrage sumele (acesta este si scopul!).
va multumesc pentru raspunsul complet; mai am rugamintea sa-mi spuneti daca trebuie sa cunosc la ce banci are conturi deschise, si daca da, cum aflu?
Va multumesc inca o data pentru timpul Dv.
Nu trebuie sa cunoasteti acest lucru la inceputul executarii. Sigur, daca le stiti, va ajuta in sensul ca executorul indeplineste procedura foarte repede. Dar daca nu stiti, nu este nicio problema. Executorul ori instituie poprirea la toate bancile, ori solicita de la AFP ce conturi are debitoarea (depinde de modul de lucru al fiecarui executor).
Executare silita
costel_57
Buna ziua,
Poate un tert poprit (Trezoreria Municipiului Bucuresti, )sa trimita dosarul de executare la alta trezirerie ? si sa fie executata Trezoreria sect ... (vezi toată discuția)