avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu 300 lei lunar la un program de 8 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu 300 lei lunar la un program de 8 ore

Bunaziua . As dori daca se poate sa ma indrumati in urmatoarea problema. lucrez de 30 de luni la o croitorie serie . Am un contract de munca in care se specifica salarul minim ca muncitor calificat , 713 lei net . Dar asta este doar pe contract si pe statul de plata deoarece in fapt sunt platita in accord , respective 40 la suta , mai simplu cat realizezi atata iei net. acum in ultimele 5-6 luni pentru ca nu prea avem de lucru si ce ne adduce de lucru este forte prost platit nu am realizat decat aproximativ 300-400 lei net lunar. datorita acestui fapt in toate aceste luni ni s-a pus in fata lunar cate o cerere de concediu fara salar pe care ni s-a cerut sa o semnam , iar daca nu semnam ni -s-a spus sa ne dam demisia sau vom fi date afara, pentru ca , spun patronii , daca noi nu realizam lunar 713 lei , ei nu ne pot plati contributiile la stat . Acum deja am ajuns ca pe luna noiembrie sa realizam doar in medie cam 200 de lei . Eu as vrea sa stiu cum am putea ajunge sa primim macar un somaj si cum este cu salariile compensatorii. Pentru ca am inteles ca dandu-ne pe toate 12 cate suntem angajate, in somaj ar trebui sa ne dea salarii compensatorii. . noi am cerut somaj dar patronii nu sunt deacord si mereu suntem amenintate ca vom fi date afara si mereu ni se spune ca firma merge tot pe pierdere. Ajutati-ma va rog cu un sfat . oare ce am putea face , ce drepturi avem exact . eu as vrea somaj doar pentru ca poate as avea o sansa mai mare sa I-mi gasesc un alt loc de munca sau poate as putea face un curs de recalificare care sa ma ajute pe viitor in gasirea unui loc de munca. Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:13, 5 Decembrie 2013
1. - Ca sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va concedieze angajatorul cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
- Sau va mai poate concedia pentru necorespundere profesionala sau pe motive medicale dar este foarte complicat pentru angajator sa faca o asemenea concediere (si in aceste cazuri veti putea beneficia de indemnizatie de somaj).

2. - Angajatorul nu va poate trimite in concediu fara plata fiindca asa vrea el.
- Nu va poate obliga sa semnati o cerere de concediu fara plata sau o cerere de incetare a contractului individual de munca.

3. Codul muncii spune:

Art. 164
...
(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului.

4. In caz de concediere veti primi salarii compensatorii numai daca acestea sunt prevazute in Contractul colectiv de munca aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al unitatii.

5. Din cele ce ati spus aici reiese ca angajatorul dvs. incalca prevederile Codului muncii si de aceea va recomand sa faceti, toate salariatele, o sesizare la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

`intoarcere la lucru dupa crestere copil takytaky1 takytaky1 bunaziua,daca ma intorc la lucru dupa ce am terminat concediu de crestere copil si nu au nici un loc disponibil,dar fiind obligati sa ma primeasca,imi dau de ... (vezi toată discuția)
Salariul minim rokalyzsolt rokalyzsolt Angajatorul este obligat sa plateasca salariul minim net, adica 925 lei? (vezi toată discuția)
Revenirea din ccc. incetare cim, post desfiintat. czs czs Buna ziua, Numele meu este Viorica. Am lucrat intr-o companie multinationala in Bucureti pana in mai 2011 , cand am intrat in concediu pentru cresterea ... (vezi toată discuția)