Numele meu este Viorica.
Am lucrat intr-o companie multinationala in Bucureti pana in mai 2011 , cand am intrat in concediu pentru cresterea copilului.(concediu de 1 an)
In februarie 2012 am fost solicitata sa revin la birou pt ca angajatorul avea nevoie de mine.Am revenit cu data de 01.03.2012 cand insa am fost instiintata sa-mi caut de lucru in alta parte.Am depus si actele pt stimulentul de revenire la munca inainte de termenul de 1 an.
Intrebarea mea este ce sa fac in momentul de fata?!Ma pot da afara?este cazul sa-mi caut eu un alt loc de munca sau sa astept sa mi se propuna din partea angajatorului un alt post?
O alta intrebara ar fi daca in cazul in care imi gasesc de lucru in alta companie si deci demisionez de la actualul loc de munca,mai beneficiez de acel stimulent??Multumesc
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
2. - Asadar nu puteti fi concediata pe perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie.
- Dar daca doriti dvs. sa incetati CIM si sa plecati la alt loc de munca nu va opreste nimeni si, in aceasta situatie, veti beneficia in continuare de stimulentul de insertie pana ce copilul va implini 2 ani.
3. Angajatorul va poate propune, in aceasta perioada, un alt loc de munca in aceeasi unitate dar nu sunteti obligata sa acceptati aceasta oferta.
Va multumesc pentru raspuns!!Si daca angajatorul desfiinteaza postul pe care eu sunt si am fost angajata?Totusi ce pot sa fac?Este o situatie cam stanjenitoare pt mine.Sa vin la birou si angajatorul sa nu-mi dea nici o sarcina de servici pe motiv ca vor sa desfiinteze postul pe care eu sunt angajata.Ce sa fac in acest caz?
1. Important este sa fiti prezenta la serviciu iar angajatorul este obligat sa va plateasca deoarece asa spune Codul muncii:
Art. 164
(1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(2) Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului.
2. Daca, in continuare, aveti neintelegeri cu angajatorul faceti o sesizare la ITM.
multumesc pentru raspuns!din ceea ce mi-ati raspuns inteleg ca:
-angajatorul nu poate desfiinta postul;
-angajatorul are obligatia de a plati salariul minim pe economie
Problema este ca salariul meu este destul de mare si aceasta situatie cu garantarea platii salariului minim nu ma avantajeaza in nici un fel.Se poate diminua salariul in aceasta perioada sau angajatorul are obligatia de a-mi plati salariul exact cum este el prevazut in contractul de munca?
-in caz ca totusi se desfiinteaza postul voi fi nevoita sa dau in judecata angajatorul?pot solicita drept daune salariul aferent lunilor care au ramas pana expirarea perioadei de acordare a stimulentului?ce obligatii are angajatorul fata de mine in cazul in care totusi desfiinteaza postul?
Va multumesc!!
1. Eu nu am spus ca nu poate fi desfiintat postul ci ca nu puteti fi concediata pe perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie.
2. - Angajatorul este obligat sa va acorde salariul prevazut in CIM.
- Modificarea acestui salariu se poate face numai prin act aditional la CIM, act semnat si de dvs., daca sunteti de acord.
3. - Nu puteti sa actionati in judecata pe angajator pentru desfiintarea postului.
- Orice angajator are dreptul sa-si organizeze munca asa cum crede el ca este mai bine pentru firma lui, nici o instanta de judecata nu-i poate impune sa infiinteze sau sa desfiinteze unul sau mai multe posturi.
4. Numai daca va concediaza si daca aceasta este ilegala abia atunci puteti contesta decizia de concediere la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
5. V-am spus sa apelati, mai intai, la ITM pentru toate problemele de nerespectare a clauzelor din CIM (salariu, post etc.).
Intoarcere ccc
Mihaelaama
Buna ziua
Sunt in CCC (pana la implinirea varstei de 1 an) si urmeaza sa ma intorc la serviciu.
Conducerea societatii la care sunt angajata mi-a propus sa ... (vezi toată discuția)