avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenirea la munca dupa crestere copil sau salarii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenirea la munca dupa crestere copil sau salarii compensatorii

Buna ziua,
Sunt o mamica care pana la data de 30 sept.( cand bebe meu face un an) ar trebui sa se intoarca la munca. Ideea este ca angajatorul mi-a propus doua variante:
1.sa imi dau demisia si imi da salarii compensatorii dar in rate (adica lunar) pt ca nu imi poate da toti banii acum
2. daca ma intorc la munca si nu accept sa-mi scada salariul,imi face o fisa a postului care imi va fi imposibil de respectat.
Intrebarile mele sunt:
1.exista vreo posibilitate sa sa inchehiem un fel de contract (la notar eventual) care sa il oblige pe el sa-mi plateasca lunar acelel salarii?-nu am incredere in el ca imi va da banii fara sa fie obligat de ceva legal
2. are voie sa-mi modifice fisa postului?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:37, 22 August 2014
1. Cat timp sunteti in concediu crestere copil (CCC) nu va poate inceta contractul individual de munca (CIM) decat daca solicitati dvs. aceasta.

2. Daca va inceteaza CIM veti primi, in continuare, indemnizatia pentru CCC.

3. - Daca doriti sa fiti de acord cu propunerea angajatorului este suficient sa va dea in scris (cu semnatura si stampila) ca o sa va plateasca acele salarii compensatorii.
- Dar nimeni nu va poate garanta ca se va tine de cuvant.

4. - Daca ati optat petru CCC pana la varsta de 1 an si tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC (fie ca intra sau nu intra cel putin o luna in CCC) atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
- Daca veti relua activitatea inainte de a implini copilul 1 an (inainte de 30 august) veti benficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data cand implineste copilul 1 an si pana implineste 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei.
- Pe perioada cat primiti stimulentul de insertie nu puteti fi concediata.

5. - Cand reluati activitatea angajatorul este obligat sa va primeasca pe postul prevazut in CIM.
- Daca a desfiintat sau desfiinteaza postul atunci trebuie sa va ofere un alt post in aceleasi conditii (inclusiv salariul) ca ale postului actual.

6. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

7. Din Legea 202/2002:

Art. 10
...
(7) La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creșterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiții de muncă echivalente, și, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenței.

8. Daca nu se procedeaza asa cum v-am spus pana aici faceti sesizare la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la stimulentul de insertie in favoarea ccc budurca budurca Buna seara ! In Noiembrie 2013 sotia mea a nascut un baietel , iar datorita faptului ca sotia nu a fost angajata , am optat eu pentru stimulentul de insertie . ... (vezi toată discuția)
Perioada stimulentului de insertie crynaku crynaku tata daca solicita stimulentul de insertie ,pe perioada pana implineste copilul 2 ani,angajatorul il poate da afara din serviciu (vezi toată discuția)
Buna ziua am si eu o intrebare - stimulent de insertie daniel290 daniel290 Am fost in concediu crestere copil si trebuia sa stau 2 ani dar m-am intors la servici dupa ce a facut copilul 1 an.Imi poate spune cineva daca mai primesc ... (vezi toată discuția)