Buna ziua,
Va rog un info la urmatoarea situatie (se succesiune)
Unchiul nostru (decedat de curînd la etatea de peste 60 de ani) nu a avut copii, ci doar o menajera-concubina cu care a locuit impreuna in ultimii 10-16 ani.
Bunul principal al succesiunii este un apartamentul decedatului, obţinut mult înainte de starea/viaţa in concubinaj.
Întrebare: Tinînd cont ca unchiul nostru nu a lasat vreun tesatament, noi 2 nepoţii ai lui (de frate=tatal nostru decedat demult) ce drepturi/procent de succesiune în opozitie concubina unchiului.
PS:
- In diferite ocazii/evenimente unchiul nu n-a prezentat-o pe concubina ca soţie a lui, ci o lasa retrasa (acasa), ea nu participa la intilnirile de familie
- Concubina are/a obtinut Certificatul de Deces, si a achitat/facut demersurile de inhumare, cu mentiunea ca unchiul nostru avea/dispunea de o situatie finaciare f. buna (si f. probabil concubina era/este imputernicita pe niste conturi bancare ale decedatului).
Noi, nepotii cum putem obtine un Certifiat de Deces astfel încît să putem declara la Notar aceptarea succesiunii si Dezbaterea succesiunii.
concubina, din păcate pentru ea, nu are drept la moștenire și nici nu mai poate să aibă acces la conturile decedatului. Copie de pe certificatul de deces se poate obține de la oficiul de stare civilă unde a fost luat în evidență unchiul vostru (unde i s-a întocmit și certificatul de naștere).
Să vă fie milă de ea și să-i faceți și ei parte. Este o obligație morală din partea voastră.
Cu siguranta, moral, ne gindim sa-i permitem sa locuiasca in continuare in apartament pina la deces (ea avind acum vreo 73 de ani, era mai mare fata de unchiului nostru).
Vom vedea... oricum ea are o situatie materiala acceptabila (3 copii la casele lor; dintre care o fata locuieste in strainatate).
Certifiatul de nastere al unchiului este emis intr-o alta localitate; de unde a plecat de peste 40-50 de ani, mutîndu-se în alt oras.
Asadar ma gîndesc ca o copie as putea obtine de la Consiliul local de pe raza domiciliului/decesului.