avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, succesiune, apartament ocupat de un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, succesiune, apartament ocupat de un nemostenitor

Buna ziua,
Sunt intr-o situatie aparent (sau nu) dificila...iata problema:
In orasul C (la 260 km de domiciliul meu) a decedat unchiul meu - M, fara copii, necasatorit; eu - B si fratele meu - S fiind singurii nepoti meostenitori.

Acum, problema este ca, in apartamentul unchiului meu a ramas o domana - E care locuia cu el (concubina de vreo 12-14 ani); insa apartamentul este proprietatea exclusiva a unchiului (dobindit inainte de a se muta cu el vaduva domana -E).

Cum facem/deschidem succesiunea eu-B si fratele meu-S fara a detine niciun act de proprietate ? (toate actele fiind ramase in apartamentul de domicilul al unchiului in care inca locuieste domna-E, concubina)

1) Nefiind vorba de un partaj succesoral, etc putem merge la Notar pentru eliberarea Certificatului de Mostenitor - chiar si in lipsa actelor/actului de proprietate al apartamentului unchiului?

2) Cum o evacuez pe d-na din apartamet ? Concubina, dintr-o casatorie anterioara (vaduva apoi) are 3 copii realizati la care poate locui.

3) Care ar fi pasii, cum sa procedez? (Sa nu bat atîta drum, sa realizez ceva in ziua cind ajung in orasul-C)

Multumesc


Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
Balaurul, utilizator
parintii dv nu mai sunt in viata?
-trebuie vazut daca exista sau nu testament sau vreun alt act intre cei doi
-puteti sa vb la un notar sa va obtina un CF. informativ de la Of. de Cadastru din localitatea defunctului
-sau daca va intereseaza mostenirea face ti un drum in localitatea X si verifica-ti, important este si Certificatul de acceptare a mostenirii care are un termen limita in care se poate obtine 6-12luni de la data decesului.
-tatal meu (fratele defunctului) a decedat in 2009 si avem Certific de Mostenitor (s-a dezbatut succesiunea)
- in termenul legal de 12 luni, am acceptat Notarial succesiunea dupa unchiul nostru decedat in Dec 2013
- 99% Nu exista testament intre cei 2 (concubina si decedatil), insa, nu stiu cum a reusit, Contractul de furnizare curent si gaze a fost reziliat de concubina si trecut pe numele ei (la aceeasi adresa a decedatului) chiar daca EA nu apre/poarta acelas nume cu decedatul nostru unchi

Ceea ce trebuie sa desluşesc (si ma duc sapt. viitoare) este cum pot dezbate mostenirea daca EA (concubina) nu-mi dă actele de proprietate (ale apartamentului in care nici nu ma lasa sa intru)?
Sa fac o plîngere la Politie?
Sa dezbat succesiunea in Instanţă? ...dar pe cine sa chem in Instanţă fiindca, noi, mostenitorii (eu si fratele meu) ne înţelegem...

PS: Cei de la electrica, telefonic, mi-au spus ca in baza unui Certificat de Nomenclator Stradal emis de Primarie, a Certificatului de Deces si aunei Declaratii Notariale s-a transferat contractul de furnizare a energiei.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
Balaurul, utilizator
daca nu aveti documentele nu ar fi o mare problema, trebuie sa stiti exact despre ce bunuri este vorba si fac parte din masa succesorala. Puteti obtine la la Primaria locala copii dupa documente sau ce alte adeverinte va trebuiesc, sfatul meu este sa mergeti in localitatea cu pricina acceptati calitatea de mostenitor discutati cu un notar si .....mult succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare apartament obtinut prin testament melcisor melcisor Buna ziua! Mama mea a primit prin testament de la un unchi un apartament. Unchiul a decedat. Va rog sa ma ajutati! Ce trebuie sa faca mama ca sa treaca ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters133104 ContSters133104 - se implinesc 4 luni de la decesul unchiului meu(fratele tatalui meu) si 8 luni de la decesul tatalui meu; - unchiul meu defunct nu are sotie, copii, ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! cum procedam in cazul in care asistenta care avea ... AlinSebastian AlinSebastian Buna seara ! Cum procedam in cazul in care asistenta care avea grija de unchiu\' nu vrea SA elibereze apartamentul si a scos certificatul lui de deces ... (vezi toată discuția)