avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenintare concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenintare concediere

Lucrez la o firma a carui patron s-a schimbat acum 2 luni (noul patron a preluat firma de la fratele sau). Noul patron mai are si o alta firma a sa, iar de cand a preluat-o si pe cea la care lucrez nu face altceva decat sa-si transfere banii de aici in contul sau personal si pe card (in 3 saptamani aprox 55000 lei fara acoperire iar alte cateva zeci de mii de lei cu facturi si bonuri diverse).
In aceste conditii a intarziat plata la majoritatea furnizorilor externi si la plata tva.
Daca noi comentam ne amentita ca ne desfinteaza posturile si ne da afara. Unul din furnizorii externi la care nu are o datorie foarte mare mi-a propus sa deschid eu o firma la care ei sa-mi fie parteneri dar imi este teama ca vechiul patron sa nu faca plangere la Consiliul Concurentei.
Ce as putea face legal ca sa pot parasi locul actual de munca fara sa am probleme cu fostul patron?
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
Raluque, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 20:51, 9 Decembrie 2013
Puteti inceta raporturile de munca prin demisie si daca nu aveti iserata o clauza de neconcurenta in contractul de munca nu ar tb sa fie nici o problema.Daca vreti sa desfasurati o activitate antreprenoriala nu ar tb sa incepeti cu temeri,ganditi-va daca aveti calitatile necesare.Succes.
@ Raluque

Puteti solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor sau va puteti da demisia.

Aveti grija ca puteti fi acuzata de concurenta neloiala, indiferent daca aveti sau nu inserata in c.i.m. o clauza de neconcurenta.
Prin definitie, „concurenta neloiala consta in orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite în activitatea industriala si de comercializare a produselor, de executie a lucrarilor, precum si de efectuare a prestarilor de servicii (art. 2 din Legea nr. 11 din 1991 privind combaterea concurentei neloiale).

Legea 11/1991:
Art. 4. - Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
....
h) concedierea sau atragerea unor salariaţi ai unui comerciant în scopul înfiinţării unei societăţi concurente care să capteze clienţii acelui comerciant sau angajarea salariaţilor unui comerciant în scopul dezorganizării activităţii sale.
.....
Va multumesc pentru raspuns. Am citit si eu legea concurentei si se poate ca pe viitor sa fiu acuzata de concurenta neloaiala.In lege citisem ca pedeapsa pentru incalcarea acelui articol este cu amenda. Stiti cumva daca si in prezent pedeapsa este tot cu amenda?
Iar cealalta problema este ca actualul meu patron delapideaza cu buna stiinta firma la care lucrez iar sansele de redresare sunt din ce in ce mai mici atat timp cat transfera in contul personal sume importante fara a le mai pune la loc iar in curand conturile vor fi blocate de anaf pentru neplata tva.
Da, si in prezent fapta respectiva este sanctionata cu amenda.

Pentru nereguli savarsite de angajator cu privire la activitatea financiara puteti sesiza ANAF - Directia Antifraudă Fiscala sau Politia - Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Importanta era existenta unei clauze de neconcurenta in c.i.m,mai departe sunt supozitii,ce ar putea sa faca patronul dvs e greu de ghicit,oricum daca sifoneaza banii inseamna ca va ;;inmormanta;;societatea respectiva nu cred ca are de gand sa formuleze plangeri pt concurenta neloiala.Este decizia dvs daca va asumati anumite riscuri sau ramaneti intr-un post de angajat,este c-am aceeasi situatie cu o profesie juridica liberala (avocatura)si profesia de consilier juridic unde stai angajat si astepti salariul la sf.lunii.
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2013
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta?? paskl paskl Buna ziua Lucrez la o firma care are obiect de activitate vanzarea marfurilor cu ridicata Nemultumit de salar mi-am deschis si eu o firma cu acelasi obiect ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala intrebare_buna intrebare_buna Buna ziua! Sunt angajata la o firma unde ma ocup de cautare clienti si in acelasi timp sunt si asociata la o firma care are acelasi activitate. Asta reprezinta ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala omumaro omumaro Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume: Am infiintat un PFA cu activitate principala \"9511 repararea calculatoarelor ... (vezi toată discuția)