avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

In mai 2013 tatal meu a decedat!!Acesta se recasatorise si toate bunurile apartinand acestuia cat si cele facute impreuna cu noua sotie ,au ramas la domiciliul noii sotii!
Nu am posibilitatea,din punct de vedere financiar,sa deschid succesiunea,iar sotia tatalui a inceput sa instraineze bunuri care normal trebuiau sa vina la masa succesorala!!E vorba de 2 laptopuri,calculator masina de spalat si altele!!
In locuinta,au ramas si multe amintiri de familie,acte(poze,certificat deces mama buna,titluri de proprietate ce apartin NUMAI tatalui meu,dinainte de casatorie)pe care nu pot sa le mai recuperez!!
Ce pot face pentru a recupera actele,amintirile de familie ce apartin DOAR familiei tatalui?
Ce pot face pentru a opri instrainarea bunurilor pana la momentul cand voi avea situatia financiara sa pot deschide succesiunea?
Mentionez ca apartamentul unde locuiau a fost proprietatea tatalui(dinainte de casatorie)si ulterior vandut cu clauza de intretinere fiului sotiei a2-a!!
Contractul de vanzare-cumparare cu clauza l-am atacat in instanta pentru anulare(simulatie,pret neserios,incalcare rezerva succesorala)!
As dori si eu un sfat/raspuns la cele doua intrebari de mai sus!!
Multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 16 Decembrie 2013
buna dimineata, nu aveti ce face, va trebui sa deschideti succesiunea! fie in fata notarului, fie prin instanta indeplinind procedura prealabila (medierea) iar pentru inventarierea bunurilor o ordonanta presdentiala.
1.In cazul deschiderii succesiunii,ce procent din valoarea totala trebuie sa platesc la notar?
2.Dar la instanta(taxa de timbru)?
3.Platesc doar eu care cer sau platesc toti cei care vin la succesiune?
4.Suma se imparte in functie de procentele din avere?
5.Taxa se plateste integral la deschiderea succesiunii?
6.Daca eu spun si dovedesc cu martori(pentru ca actele au ramas tot la domiciliul unde nu am acces)ca avea de ex 2 laptopuri,imprimanta,autoturism,centrala termica si alte bunuri,voi plati la valoarea declarata de mine?Se va face expertiza pentru bunuri)valoare)?
In cazul in care platesc si o parte din bunuri NU MAI EXISTA (au fost instrainate)sau instanta considera ca nu au existat(poate spune ca au fost instrainate de tatal meu cand traia)banii platiti de mine in plus,mi se returneaza cumva?
concret:
Eu estimez ca bunurile fac 20000 lei.Platesc taxa la aceasta valoare.
In timpul procesului(sigur se va ajunge la proces pentru ca nu va recunoaste o parte din bunuri)se constata ca aveau bunuri in valoare de 10000 lei.
7.Ce se intampla cu diferenta dintre taxa platita pentru 20000 lei si taxa reala care trebuie sa fie la jumatate,adica pentru 10000 lei?
Reformulez intrebarile:
1.In cazul deschiderii succesiunii pentru bunuri mobile,ce procent din valoarea totala trebuie platit la notar?

2.Platesc doar eu care cer sau se imparte suma la toti cei care vin la succesiune?

Cheltuielile pentru dezbaterea succesiunii se platesc de catre toti cei care vin la succesiune - mostenitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune; dreptul de mostenire al sotului supravietuitor stanley stanley Suntem doi frati proveniti din prima casatorie a tatalui nostru, care recent a decedat. In urma decesului sau a ramas sotia vaduva din a doua casatorie a ... (vezi toată discuția)
Certificatul de mostenitor puf3056 puf3056 1.Tatal meu a murit recent. Mama traieste, suntem trei copii. Cine are dreptul sa solicite certificatul de mostenitor, in ce termen, cam care sunt taxele in ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata decedat iandar iandar As dori sa stiu in cit timp dupa decesul tatalui trebuie facuta succesiunea,iar daca nu se face ce se intimpla cu bunurile ramase.Cineva zicea ca daca nu se ... (vezi toată discuția)