avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este perioada de la incetarea unui CIM in care ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este perioada de la incetarea unui CIM in care pot fi facute contestatii?

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns autorizat privid perioada (de la incetarea raporturilor de munca ale angajatului)in care pot fi facute contestatii sau actiuni in judecata cu privire la prejudicii exercitate prin neacordarea drepturilor financiare(salariu, bonuri alimentare) stabilite prin contract.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: BG , utilizator 14:28, 9 Decembrie 2013
1. Deciziile de incetare a c.i.m. se pot contesta :
- art.211 lit.a din Legea nr.62/2011:
a)măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă;

- concedierea disciplinara
art.252 alin.5 C.mun. : Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.


2. Angajarea raspunderii patrimoniale

art.211 lit.c din Legea nr.62/2011: plata despăgubirilor pentru pagubele cauzate şi restituirea unor sume care au format obiectul unor plăţi nedatorate pot fi cerute în termen de 3 ani de la data producerii pagubei.

C.mun., art.268 alin.1 lit.(c) : în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
Multumesc pentru promptitudine!
In situatia in care angajatul a fost scos in somaj, insa el revendica drepturi neacordate(bonuri alimentare stabilite in CIM) poate sa se adreseze instantei judecatoresti in termen de 3 ani?
Am inteles bine?
Da, ati inteles bine.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista un termen limita pentru deschiderea unei actiuni? pad3 pad3 pe 1 dec 2011 mi s-a inchis contractul de munca cu art 65. verbal am convenit cu angajatorul sa imi achite obligatiile salariale (restante de 2 luni) pana pe ... (vezi toată discuția)
Termen legal pentru contestarea deciziei de concediere menoin menoin in presa de ieri (tv), un director economic dintr-o institutie publica a spus ca salariatii au dreptul sa conteste decizia de concediere (colectiva) timp de ... (vezi toată discuția)
Termen contestare decizie desfacere cim Rentzu Rentzu S-a modificat cumva termenul de 30 de zile de la data comunicarii in care poate fi contestata in instanta o decizie privind desfacerea CIM ? Am auzit o ... (vezi toată discuția)