pe 1 dec 2011 mi s-a inchis contractul de munca cu art 65. verbal am convenit cu angajatorul sa imi achite obligatiile salariale (restante de 2 luni) pana pe 15 ian dar acesta nu a respectat intelegerea. mai mult, am pierdut si 20 zile de somaj ptr ca nu a platit in timp util contributiile CAS. acum singura sansa de a recupera ceva ar fi prin instanta (sper ca nu a facut imprudenta sa semneze fictiv statele de plata).
intrebarea mea este daca este daca cele 45 zile scurse din momentul lichidarii sunt tardive pentru a deschide un proces la tribunalul muncii, sau trebuie sa deschid un proces civil?
Art.268 C.mun.
1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
.......
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
...
art.211 din Legea nr.62/2011:
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
.....
Asadar, pentru contestarea deciziei de concediere aveti la dispozite un termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei , iar pentru neplata salariilor dreptul la actiune se prescrie in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa vi le achite.
Legislatia muncii
consela
Care este termenul legal in care un salariat se poate adresa in instanta pentru o decizie de desfacere a contractului de munca?
30 de zile sau 45 de zile ... (vezi toată discuția)