avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen legal pentru contestarea deciziei de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen legal pentru contestarea deciziei de concediere

in presa de ieri (tv), un director economic dintr-o institutie publica a spus ca salariatii au dreptul sa conteste decizia de concediere (colectiva) timp de trei ani de la emiterea ei.

s-a schimbat cumva legea sau persoana bate campii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:38, 13 Mai 2015
bate câmpii rău, termenul este de 30 de zile şi trebuie scris pe decizia de concediere
Art. 268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:

a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Art.211 din Legea nr.62/2011
Cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează:

a) măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă;
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea angajatorului - concediere si accident de munca inregistrat GeorgePPP GeorgePPP Buna ziua Am o intrebare ce o priveste pe mama mea si anume: Are 57 de ani, iar la varsta de 18 ani a avut un accident de munca la mana.Acesta este ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie interna (schimbare post, diminuare salariu) 100marian2011 100marian2011 o decizie prin care este facuta o alta reincadrare in functie, prin care se diminueaza salariul, poate fi contestata? daca da, din momentul contestarii se mai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o intrebare.... se poate desface un contract de ... Serena Barb Serena Barb Buna ziua! Am o intrebare.... se poate desface un contract de muncă printr-o ,,cerere verbala\" (care nu a existat) Cu alte cuvinte contractul de muncă a ... (vezi toată discuția)