avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspunderea angajatorului - Concediere si accident de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspunderea angajatorului - Concediere si accident de munca inregistrat

Buna ziua

Am o intrebare ce o priveste pe mama mea si anume:
Are 57 de ani, iar la varsta de 18 ani a avut un accident de munca la mana.Acesta este inregistrat in dara de 18.09.1974.
Am doua intrebari, prima este:
Este normal ca dupa acest accident sa fie concediata (dupa ce a lucrat acolo 35 de ani cu invaliditate) avand in vedere ca intreprinderea nu s-a desfiintat???
Menetionez ca dupa accident a fost mutata in alt departament.Conform lor accidentul a fost din vina ei (din neatentie), insa adevarul este ca mecanismul era rula la o viteza mai mare decat trebuia, deoarece nu functiona corect.

In decizia de concediere spune ca: "In urma restructurarii si reorganizarii a unor activitatii functionale se impune luarea unor masuri de concediere simple in etape.Concedierea se face din motive ce nu tin de persoana salariatului...."

In urma concedierii pe langa invaliditate, a intrat in depresie, are repetate internarii de "tulburare depresiva ... cu elemente psihotice, dupa care s-a pensionat medical.

A doua intrebare este:
Se poate da in judecata intreprinderea, pentru daune morale, invaliditatea+depresia cu care a fost diagnosticata???

Vreau sa stiu care este solutia intr-o astfel de situatie?Nu vreau sa intru intr-un proces inutil in care nu are castig de cauza.

Va multumesc!


















Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 11 Martie 2014
Cand i-a fost comunicata decizia de concediere? Daca mai este in termen, poate contesta aceasta decizie.
Insa, despre castigul de cauza nu se poate pronunta nimeni fara a studia actele dosarului.
In 2009 i-a fost comunicata decizia de concediere.Cum aflu termenul de prescriptie???
Termenul de prescriptie a fost de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere.

Din 2009 , orice actiune legata de raportul de munca este prescrisa.

In prezent , Codul Muncii prevede:
Art. 268
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;- text abrogat de art.211 lit.a din Legea nr.62/2011
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Art.211 din Legea nr.62/2011
Cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează:
a)măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen legal pentru contestarea deciziei de concediere menoin menoin in presa de ieri (tv), un director economic dintr-o institutie publica a spus ca salariatii au dreptul sa conteste decizia de concediere (colectiva) timp de ... (vezi toată discuția)
De cand primesti decizia de concediere in cat timp poti actiona in instanta? iosif.kramar iosif.kramar Buna ziua! De la data primirii deciziei de concediere ( am primit numai preavizul) in cat timp poti da firma in judecata? Multumesc! (vezi toată discuția)
Actiunea in justitie privind concedierea nelegala petcuvioleta petcuvioleta Inainte cu trei zile de a se expira perioada de previz, urmare deciziei de concediere colectiva prin desfiintarea postului, am fost nevoita sa intru in ... (vezi toată discuția)