avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Ce pasi trebuie urmati pentru eliminarea concurentei ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Ce pasi trebuie urmati pentru eliminarea concurentei neloiale, avand Brevet de inventie pentru acel lucru?

Buna ziua. Doresc daca aveti placere sa ma indrumati cu privire la problema mea ,saturandu-ma sa alerg de la o institutie la alta fara nici un rezultat. Problema mea suna cam asa:

Sunt creatoul unei jucari cu numele de Bumerang pe care o comercializez pe raza Orasului Sinaia de mai bine de 20 de ani. In 2008 din cauza aparitiei a tot felu de oameni care au vazut ca aceasta jucarie are succes ,copiind-o intr-un mod jalnic doar ca forma pacalind turisti cu un fals, m-am hotarat sa aplic pentru Brevetarea inventiei pentru eliminarea acestor falsuri si pentru a-mi putea castiga in continuare existenta prin comercializarea acestei jucari intr-un mod legal. Acordarea acestui brevet de inventie sa realizat fara nici un fel de problema, O.S.I.M. acordandu-mi brevetul de inventie conform legii in 2012. Acum eu de la acordarea lui si pana in ziua de azi am depus mai multe plangeri atat la Politia orasului de resedinta cat si la Politia Judetului ,dar de fiecare data m-am lovit ori de necunoasterea organelor de ordine a legilor privind Brevetele de Inventie,ori de nepasarea lor privind problema mea.
In luna Iulie a acetui an ,am depus o plangere la Inspectoratul Judetean ,la sectiunea fraude a politiei economice,impreuna cu dovezi photo a persoaneor care ma prejudiciaza, prinse in fapt , probe ale produselor contrafacute si copie dupa Brevetul de Inventie.
Aceasta plangere sa plimbat pana in luna Septembrie astfel: Pol.Economica,Procuratura,Pol. orasului de resedinta ,Procuratura,Pol. Economica. Intr-un final plangerea mea ajunge la un agent al Pol.Economica care raspunde de zona unde eu i-mi desfasor activitatea de comert. Am sunat, mi-a confirmat ca acel caz este la el ,am cerut audienta unde am dat o declaratie .
La data de 10.10.2013 am aflat ca acestor persoane li sau trimis instiintari pentru a da declaratii.
Nici pana in ziua de azi ei nu sau prezentat pentru a da declaratii si continua sa comercializeze jucaria , fara ca nimeni sa-i ridice dupa strada.Precizez faptul ca ei nu detin societati pentru activitati de comert si nici nu au autorizati de comert de la Primaria orasului.
Va rog sa-mi dati un sfat ce anume trebuie sa fac pe mai departe pentru ca dupa cate am vazut nimeni nu doreste a se face nimic in acest caz.
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2013
sceneminimal, utilizator
Cel mai recent răspuns: sceneminimal , utilizator 00:54, 19 Decembrie 2013
Puteti incerca la Consiliul Concurentei sau sa faceti direct plangere penala, pe legea 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale. De asemenea, aveti posibilitatea sa faceti si actiune in raspundere civila.
Cei de la Consiliul Concurentei au spus ca nu este de competenta lor.
Referitot la plangere penal: la acea plangere care am depus-o in Iulie sa intocmit deja un dosar 567/P/2013 . Problema mea cea mare este ca dureaza foarte mult si nici in acest moment nu se misca nimic. Astept de jumatate de an sa se finalizeze ancheta lor pentru a putea merge in instanta , iar ei nici macar nu au luat o declaratie celor inculpati . Ultima data cand am sunat la cel de se ocupa de caz , mi-a vorbit foarte rastit spunandu-mi sa nu il mai sun ,ca el are foarte mult de munca si nu poate sta de vorba cu mine .
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2013
sceneminimal, utilizator
Actele tertilor de incalcare a dreptului exclusiv asupra unei inventii, rezultat din revendicarea brevetului de inventie, este CONTRAFACERE.Trebuie sa dovediti ca tertii v-au incalcat dreptul exclusiv. Trebuie sa dovediti aceasta contrafacere prin IDENTITATEA din ceea ce este mentionat de revendicarea din brevetul de inventie si obiectul pus pe piata de catre terti. Scrieti Politiei despre prevederea legii brevetelor de inventie, anume ca actele tertilor, pe care ii cunoasteti, sunt de fapt contrafacere. Contrafacerea este o infractiune prevazuta si pedepsita de lege in art.ART. 59:
(1) Constituie contrafacere faptele savarsite cu incalcarea dispozitiilor art. 32 alin. (2) si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei.

(2) Actiunea penala se pune in miscare din oficiu.

(3) Pentru prejudiciile cauzate, titularul ori beneficiarul unei licente are dreptul la despagubiri, potrivit dreptului comun, si poate solicita instantei judecatoresti competente sa dispuna masura confiscarii sau, dupa caz, a distrugerii produselor contrafacute. Aceste dispozitii se aplica si materialelor si echipamentelor care au servit nemijlocit la savarsirea faptelor de contrafacere.

si la Art. 299 Cod penal

Contrafacerea obiectului unei invenţii

Contrafacerea sau folosirea, fără drept, a obiectului unei invenţii se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 300 din Codul Penal:

Punerea în circulaţie a produselor contrafăcute

Punerea în circulaţie a produselor realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fără drept a obiectului unei invenţii se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Scuzati-ma, dar daca jucaria era de mult timp pe piata in momentul in care ati depus cererea de brevet, brevetul este lovit de nulitate si nu puteti avea niciun fel de pretentii de la cei care o reproduc. Brevetul trebuia cerut si obtinut mai inainte de a face inventia cunoscuta publicului.

Noutate (Art.8): O inventie este considerata noua daca nu face parte din stadiul tehnicii. Stadiul tehnicii cuprinde orice informatii care au devenit disponibile publicului in orice mod, oriunde in lume, in orice limba, inainte de data depozitului cererii de brevet.

[.........] Cu cat insistati mai mult la Politie, cu atat veti avea mai multe probleme de pe urma insistentelor dvs. Parerea mea e sa va retrageti plangerea, sa va cereti scuze si s-o lasati balta. Sa va considerati fericit daca scapati fara a le plati daune.
[.........] Editat de catre moderator
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2013
Laura Ciobeica, moderator
Domnule tgeorgescu daca a-ti fi citit cu atentie cele scrise de mine mai sus ,a-ti fi observat ca acea jucarie este inventata de mine de mai bine de 20 de ani.Dumneavoastra credeti ca Osimul elibereaza Brevete de inventie la imprimanta fara a se face studiu. [........]. Nu v-as dori sa creati vreodata ceva ,iar alti sa va fure inventia si sa faca bani frumosi dupa urma ei. Referitor la inventia mea am spus mai sus ea este copiata de aceti oameni doar ca forma fara a functiona, e ca si cum Dumneavoastra ati face o poza cu un autoturism si ati vinde fotografi oamenilor pacalindui ca este char acel autoturism. Va Multumesc.

[.......]Editat e catre moderator
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2013
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Marca inregistrata Scristi Scristi Buna ziua, comercializez bunuri in Rominia si am primit o instintare ca a fost inregistat la OSIM de catre o alta persoana. Mi s-a pus in vedere sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Rolul poliþiei în sancþionarea încãlcãrii dreptului de proprietate industrialã otto2007 otto2007 Buna ziua, O persoana comercializeaza un produs inregistrat la osim fara acceptul proprietarului. S-a facut plangere la politie in acest sens. Au politistii ... (vezi toată discuția)
Brevet invenþie - cum trebuie sã procedez? ContSters64341 ContSters64341 Buna dimineata. Sunt persoana fizica si am conceput un produs care se va adresa clientilor la nivel global, acest produs este inovativ din multe puncte de ... (vezi toată discuția)