avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare!
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare!

buna ziua! va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la termenul reabilitarii pentru ca sicer nu inteleg nimic! daca am avut o condamnare de 7,6 ani iar in ianuarie 2014 fac 5 ani de la liberare ,fara a mai avea probleme cu legea , pot face reabilitarea la cerere dupa ce trec acei 5 ani de la liberare sau nu? va multumesc , cu respect CRISTIAN
Cel mai recent răspuns: cristian112 , utilizator 13:12, 26 Decembrie 2013
va multumesc pentru tot, dar ce ziceti de asta! Uite si la art. 24
"(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1)."
cristian112 a scris:

va multumesc pentru tot, dar ce ziceti de asta! Uite si la art. 24
"(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1)."



Ce parere sa am, infractiunea de omor nu face parte din infractiunile pentru care se poate aplica art.116, cititi si art.114 si o sa intelegeti.

ART. 114*)
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
#M1
c) *** Abrogată
#B
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
#M5
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
#B
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 7 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), la articolul 114 alineatul (1), literele b) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
#M16
"b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2) şi (4) din Codul penal;
..........................................................................
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal."

#B
ART. 115
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce sau anularea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul în care împotriva titularului acestuia s-a hotărât o astfel de măsură de către o autoritate străină competentă pentru o faptă săvârşită pe teritoriul altui stat, în condiţiile stabilite prin Convenţia europeană cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitării dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptată la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificată de România prin Legea nr. 126/1997.
(2) Hotărârea asupra suspendării exercitării dreptului de a conduce un vehicul sau anulării permisului de conducere se comunică titularului de către poliţia rutieră care a dispus măsura.
#M1
ART. 116
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
#M1
a) este aptă din punct de vedere medical;
#B
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).
am citit si am inteles urmatoarele ; art 116 alin(1) face referire duar la ce ce ai posedat permis de conducere !!! poate ma insel sau nu inteleg eu prea bine cum se interpreteaza legea da mentionez ca nu NU AM AVUT NICIODATA PERMIS DE CONDUCERE si de aceea am impresia ca conform art.24 alin.(6) am voie sa dau de permis ,pentru ca legea spune destul de clar- ''Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie '' punct!!! deoarece eu nu ma regasesc in art .116 alin.(6) Va multumesc pentru raspunsuri si asept sugestia dv sau macar sa mi ziceti ca am sau nu dreptate!!!
V-am aratat si art.33 din Hotararea pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice si vad ca tot nu intelegeti, domnule, cititi atent art.24 din OUG 195/2002 unde se exemplifica clar:
pentru o infractiune de omor
, pe dvs va deruteaza banuiesc:
produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).

Dvs trebuie sa intelegeti ca omorul nu se poate comite ca urmare a incalcarii unei reguli de circulatie, deci nu la omor se raporteaza aceea fraza, cand omori pe cineva in urma unui accident rutier infractiunea pentru care esti inculpat este de uciderea din culpa, iar art.116 nu se poate aplica in cazul omorului asta este clar.
Raspunsul la intrebarea dvs vi l-am dat, este dreptul dvs sa asteptati si sa primiti si alte opinii, dar devine stresant pentru utilizatorii forumului cand deschideti incontinuu topicuri cu acelasi subiect.
ok am inteles, dupa cum scrie si se intelege OMOR, nu omor din culpa sau tentativa de omor! omor din culpa sau pentativa de omor nu este omor nu? deci? iar daca intri cu masina voit in cineva si l omori nu cred ca este omor din culpa ci omor cu premeditare. iar art.24 din OUG 195/2002 nu mai este ca art.24 alin.(6) din 2013. pana la urma dupa car cod al circulatiei ne supunem regulilor, cel din 2002 sau sau cel din 2013? pentru ca nu se potrivesc unul cu altul , au in comul doar ca sunt similare ca articole si alineate ? este simplu art.24 alin.(6) din 2002 sau art.24 alin.(6) din 2013? Pentru ca daca mergem pe legea in vigoare din 2013 se spune expres ''produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie'' iar de art.116 nu ma intereseaza deoarece nu ma regasesc in el pentru ca NU AM AVUT PERMIS.

Alte discuții în legătură

Pot sustine examen in vederea redobandirii permisului? StifflerSamm StifflerSamm Buna ziua!Astazi am fost si mi'am scos cazierul pentru a afla daca pot incepe scoala de soferi.Pe cazier scria in felul urmator: Solicitantul [u]este ... (vezi toată discuția)
Buna! ma poate lamuri cineva ? moritsu moritsu \\" In baza dispozitiilor art. 71 alin 1, 2 C.pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art 64lit. (a) teza a II-a si ... (vezi toată discuția)
Se anuleaza permisul de conducere in cazul condamnarii pentru art 87 al. 1 din oug.195/2002? bso bso se anuleaza permisul de conducere daca in urma hotararii judecatoresti definitva am fost condamnat la un an cu suspendare+3ani proba,pentru conducere de peste ... (vezi toată discuția)