avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care sunt reparatiile pe care chiriasul e obligat sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care sunt reparatiile pe care chiriasul e obligat sa le plateasca?

Buna ziua,

as dori sa aflu care sunt reparatiile pe care chiriasul unui apartament e obligat sa le plateasca, pt ca textul legii nu mi se pare deloc clar. Stiu ca exista si cheltuieli de reparatie pe care proprietarul e obligat sa le plateasca, dar nu stiu exact ce si cum.

De exemplu, daca se strica usa de la intrarea in apartament, cine plateste? Se strica un robinet la chiuveta, ce trebuie inlocuit. Dar daca se strica liftul pe perioada cat chirisul sta acolo, cine plateste? Daca se strica centrala termica?

Multumesc!
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
De principiu, cheltuielile curente le plateste chiriasul, cele generale le plateste proprietarul, daca prin conventie partile nu au prevazut altfel. Dintre cele enumerat de dvs, mai toate cad in sarcina proprietarului, daca prin conventie partile nu au prevazut altfel.
imi puteti exemplifica va rog ce inseamna cheltuieli curente (de reparatie)?
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2013
EAgache, utilizator
Sarcina reparaţiilor
Art. 1.788. – (1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii conform destinaţiei stabilite potrivit art.1.799.
(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.
(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să restituie, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.
(4) În caz de urgenţă, locatarul poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.

Reparaţiile locative
Art. 1.802. – În lipsă de stipulaţie contrară, reparaţiile de întreţinere curentă sunt în sarcina locatarului.

Lipsa de folosinţă în caz de reparaţii urgente
Art. 1.803. – (1) Dacă în timpul locaţiunii bunul are nevoie de reparaţii care nu pot fi amânate până la sfârşitul locaţiunii sau a căror amânare ar expune bunul pericolului de a fi distrus, locatarul va suporta restrângerea necesară a locaţiunii cauzată de aceste reparaţii.
(2) Dacă, totuşi, reparaţiile durează mai mult de 10 zile, preţul locaţiunii va fi scăzut proporţional cu timpul şi cu partea bunului de care locatarul a fost lipsit.
(3) Dacă reparaţiile sunt de aşa natură încât, în timpul executării lor, bunul devine impropriu pentru întrebuinţarea convenită, locatarul poate rezilia contractul.



Exemplu de cheltuiala /reparatie curenta: schimbatul unui bec, a unui geam, a unei broaste, etc ... si altele in sus ca marime /importanta.
Exemplu de cheltuiala /reparatie generala: consolidare fundatie, reparatie acoperis, etc, si altele in jos ca marime /importanta.


P.S. Nu stiu exact care este limita pe civil, adica unde se face separatia, dar pe financiar limita este la 20% din valoarea bunului respectiv, sub (curente) si peste (generale).


P.S.2 Uitati ca sunt definite in Codul lui Cuza:
ART. 1447
Reparaţiile mici numite locative, ce rămân în sarcina locatarului, dacă nu s-a stipulat din contra, sunt acele pe care obiceiul locului le considera de astfel şi între altele sunt următoarele:
- reparaţia vetrei sobelor, a gurii lor, a capacelor s.c.l. a stricarii tencuielii din partea de jos a
pereţilor camerei şi a altor locuri de locuinţa pana la înălţimea de un metru;
- la parchet şi duşumele, întrucât numai unele bucăţi sunt stricate;
a geamurilor, întrucât sfaramarea lor nu ar fi urmat din cauza unei întâmplări extraordinare
- ori forţei majore, de care nu poate fi responsabil locatarul;
- a uşilor, ferestrelor, broaştelor, verigilor şi altfel de încuietori. (Cod civil 545, 1421, 1432,
1434, 1448 şi urm.).
ART. 1448
Nici una din reparaţiile reputate locative nu cad în sarcina locatarului când stricăciunile au
fost cauzate prin vechime sau forta majoră.
ART. 1449
Curăţirea puţurilor şi a plimbatorilor este în sarcina locatorului.
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2013
trandafir2, moderator
Obligatiile in sarcina locatarului,sunt acelea contracutal negociate si asumate de catre parti cu ocazia incheierii contractului de locatiune
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
EAgache a scris:
De exemplu, daca se strica usa de la intrarea in apartament, cine plateste? Se strica un robinet la chiuveta, ce trebuie inlocuit. Dar daca se strica liftul pe perioada cat chirisul sta acolo, cine plateste? Daca se strica centrala termica?


Depinde cum se strica usa: din cauza folosintei curente sau din cauza vechimii? In functie de raspuns, altcineva o inlocuieste.
Ceea ce s-a preluat in stare normala de uzura si s-a degradat, plateste chiriasul atata timp cat e cheltuiala mica: niste gresie sparta, reparatiile curente la lift, un robinet, o baterie la chiuveta, niste garnituri, o aplica, suportul de prosoape etc.
Ce s-a preluat in stare de uzura avansata, dar s-a preluat pentru ca inca era functional plateste proprietarul: s-a predat cu o uzura pe care proprietarul trebuia sa o ceara fostului chirias ori sa o repare el, cert e ca nu e din uzura chiriasului nou; daca are o anumita importanta in folosinta imobilului, plateste proprietarul: centrala, calorifere eventual, tevile individuale la baie, parte din reparatiile comune la tevi, acoperis, coloane de aerisire, cheltuieli cu reparatiile esentiale, capitale la lifturi si alte cai de acces etc.

Puteti fi mai explicit, ce anume doriti clarificat? S-a stricat ceva anume?

Alte discuții în legătură

Mașina de spălat s-a stricat și trebuie înlocuită - cine trebuie s-o cumpere, proprietarul sau chiriașul? radu elefterescu radu elefterescu Buna ziua,am inchiriat un ap.pe o perioada mai lunga si in al patrulea an de inchiriere se stricamasina de spalat si trebuie schimbata,cine plateste ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de zugravire- sarcina proprietarului MuggedinRomania MuggedinRomania Am inteles, si as vrea doar sa mi se confirme, ca in ceea ce priveste cheltuielile de zugravire intr-un apartament, acestea cad in sarcina ... (vezi toată discuția)
Imputare termopan fisurat/crapat/spart SebastianTM SebastianTM Buna seara...am o intrebare...sunt chirias intr-un spatiu comercial( proprietar de magazin) si am constatat ieri ca e geamul termopan din interior este ... (vezi toată discuția)