avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii pentru a beneficia de concediu medical si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii pentru a beneficia de concediu medical si concediu prenatal si postnatal si categoriile de persoane care pot incheia contract de asigurari sociale

Buna seara!
As dori cateva lamuriri referitoare la conditiile de a beneficia de concediu medical, concediu postnatal si prenatal, dar si indemnizatie si concediu de crestere copil.
Am avut incheiat CIM pe perioada determinata, pana la 2.12.2013.
La data expirarii CIM, am incheiat un contract de prestari servicii, in baza codului civil.
M-i sa spus (nu sunt prevazute in mod expres in contract) ca se vor retine urmatoarele:
- 16 % impozit
-5.5%contributia angajatului la CAS(desi nu stiu daca mai am calitatea de angajat, in contract sunt trecuta-prestator de servicii)
-5.2% contributia angajatoruluila CAS
-contributia la casa de pensii
Am inteles ca, desi se vor retine aceste contributii, nu beneficiez de concediu medical (de concediu de odihna stiam ca nu pot beneficia in baza acestui contract), nu pot beneficia , in viitor de concediu de maternitate, postnatal si prenatal,nici somaj si aceasta perioada nu se va considera vechime in munca dar se va lua in calcul la pensie.
Doar de indemnizatie de crestere copil m-i s-a spus ca pot beneficia, dar cum? daca de medical nu pot beneficia-poate doar sa ma duc la serviciu pana in ziua cand nasc

Intrebarile mele sunt:
-ce drepturi, legale, imi confera acest contract de prestari servicii incheiat in baza codului civil?
-cum pot beneficia de aceleasi drepturi pe care le are un salariat cu CIM?
-cum pot proceda pentru a avea continuitate in munca?
- sunt legale acele retineri pentru contributii, mentionate mai sus?
-pot incheia, separat, la CAS, un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatie pentru maternitate?
-daca da, in ce conditii si ce contributii trebuiesc platite si cum se pot plati?
- exista posibilitatea sa le platesc eu si sa nu mai fie retinute de beneficiarul de servicii(angajator?)
-daca acest contract nu imi da posibilitatea de a beneficia de aceleasi drepturi ca un salariat cu CIM (in special concediul medical si de maternitate, prenatal si postnatal si indemnizatie) ce solutii/ alternative legale am?

Astept urgent raspunsuri la intebari.

Va multumesc anticipat!
O seara buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:04, 10 Decembrie 2013
1. - Deoarece aveti venituri exclusiv din contract de prestari servicii nu veti beneicia de concedii medicale (inclusiv de concediu de maternitate) deoarece angajatorul dvs. nu plateste (si nu este oblifgat sa o faca) cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Dar deoarece vi se retine contributia la sanatate sunteti asigurata la sanatate.
- Puteti incheia un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) de unde veti primi si lamuririle necesare.
- Platind acea cota de contributie de 0,85% veti putea beneficia de concedii medicale de orice fel (inclusiv concediu de maternitate).

2. Perioada lucrata cu contract de prestari servicii este stagiu de cotizare la pensie deoarece vi se retine contributia pentru pensie.

3. Perioada cat aveti venituri din contract de prestari servicii este perioada eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil si indemnizatia aferenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical - cine-l plateste? ionica83 ionica83 Buna ziua! Sunt medic stomatolog la propriul cabinet medical individual CMI , cotizez la pensii si casa de sanatate . In cazul unui concediu de risc maternal ... (vezi toată discuția)
Beneficierea de concediul de maternitate si de indemnizatia de crestere copil ioan-s ioan-s Buna seara! As dori si eu raspuns la 4 intrebari: -Pot beneficia de concediu de maternitate si indemnizatie de crestere copil daca am incheiat, pentru 1 an, ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal contract de munca de tip conventie civila N_Adriana N_Adriana Buna ziua, Lucrez in baza unui contract de munca de tip conventie civila pe perioada determinata, in care anagajatorul imi plateste asigurarile sociale. ... (vezi toată discuția)