Buna-ziua,
As dori sa stiu cand ma pot reabilita pentru o infractiune savarsita in anul 2002, dar ramasa definitiva in anul 2003, la care am fost condamnat la 3 ani cu inchisoare. Mentionez ca am fost arestat preventiv in anul 2002, si am fost eliberat conditionat in anul 2004, dupa ce am fost condamnat definitiv , si am putut fi eliberat conditionat. in mod normal 3 ani s-ar fi implinit in anul 2005, deoarece am fost arestat preventiv inca din prima zi a savarsirii infractiunii. Se calculeaza din anul 2002 termenul avand in vedere ca arestul preventiv nu a incetat inainte de a avea o hotarare definitiva.
Va multumesc ,
Cu respect Mihai
Termenul dupa care puteti formula cererea de reabilitarea judecatoreasca a pedepsei aplicate, este de 5 ani si 6 luni ( 4 ani + 1 an si 6 luni ) calculat de la data la care a luat sfarsit executarea pedepsei principale.
Art. 135
Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
..............................................
Calculati termenul din in momentul in care s-a implinit si restul de pedeapsa neexecutata. Arestul preventiv se scade din durata pedepsei închisorii pronunţate
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Am intrebat cum se calculeaza termenul de reabilitare deoarece am o foarte mare problema.
In anul 2009 , spre sfarsit, m-am ales cu un dosar penal pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice si mi s-a retinut( corect) starea de recidiva. Acest dosar a fost taraganat si am fost trimis in judecata abia dupa 3 ani, si nici acum inca nu s-a terminat fondul.
Stiu ca nu am nici o sansa sa obtin o pedeapsa cu suspendarea executarii, insa am aflat ca in noul cod penal, termenul de reabilitare s-a redus la 4 ani. ( eu fiind condamnat la 3 ani de inchisoare)
Am vreo sansa, daca printr-un miracol va intra in vigoare noul cod penal, sa cer schimbarea incadrarii juridice a infractiunii, sa nu mi se mai retina recidiva( dupa noul cod penal, termenul fiind doar de 4 ani- se considera implinit termenul pentru reabilitare inainte de savarsirea celei de-a doua infractiuni).
Va multumesc
Cu stima, Mihai
Antecedente penale
leona777
Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)