avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ....ce facem cand nu se respecta contractul de munca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

....ce facem cand nu se respecta contractul de munca de catre angajator?

Buna ziua,

Lucrez de aprox.5 saptamani la o pensiune. Am fost angajata pe loc, mi s-a facut contract de munca inregistrat la ITM..Desi neoficial sa spun asa, stiam ca voi lucra 24 de ore cu 72 ore libere, in contract scriind program de 8 ore, sarbatori legale libere platite sau lucrate platite dublu...etc...salariul 800 lei brut..dupa 1 luna am primit banii doar pe 2 ture, respectiv 48 de ore. As dori sa fiu platita la zi, si voi spune acest lucru patronului zilele acestea.
Asta pe o parte...pe de alta parte, acum imi dau seama ca nu mi s-a spus ca celelalte 3 colege ale mele nu-si mai luasera concediu demult, asa incat acum m-au "programat" la lucru de toate sarbatorile (Craciun, Revelion...) frara plata dubla..si de acoperit si celelalte colege...adica voi lucra ceva de genul 24 cu 24...ma mut la pensiune, in conitiile in care eu sunt mama singura, am un copil minor pe care il voi lua cu mine la serviciu...Eu am spus la inceput toate aceste lucruri, mi s-a spus ca gasim solutii. Neavand serviciu, am acceptat..insa nu pot fi in forma 24 din 24 la pensiunea lor, in conditiile in care abia dupa 3 zile ma refac cu odihna, nicidecum nu pot si amabila si zambitoare 24 din 24, cum vor ei.
Rugamintea mea si intrebarea este cum as putea sa procedez sa plec pe loc sa-i las sa se spele pe cap cu afacerea lor, daca in contract scrie "20 zile preaviz daca esti concediat sau iti dai demisia"? Concediu medical nu imi pot lua decat dupa 6 luni...Pot sa imi scriu demisia si cele 20 de zile de zile preaviz sa le cer fara plata?
Astept cu interes raspuns si multumesc anticipat...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 11 Decembrie 2013
Nerespectarea obligatiilor asumate prin c.i.m. de catre angajator va da posibilitatea sa demisionati fara preaviz, confirm art.81 alin.8 C.mun.

De asemenea, puteti solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. -. Situatie in care nu se acorda preaviz. In aceasta situatie va trebui sa existe si acordul angajatorului.
Buna ziua,

Exista posibilitatea sa demisonati fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul de munca. Din cate inteleg dvs nu ati cuprins in contract toate aspectele negociate cu angajatorul, deci teoretic nu va puteti prevala de aceasta dispozitie.
Daca procedati astfel si suntei actionata in instanta de catre angajator veti fi nevoita sa dovediti ce ati stabilit cu angajatorul in afara contractului de munca.
In alta situatie, puteti demisiona fara preaviz numai daca angajatorul renunta la acest drept stabilit de legiuitor in favoarea sa.
chira_chiriac a scris:

...Pot sa imi scriu demisia si cele 20 de zile de zile preaviz sa le cer fara plata?
Astept cu interes raspuns si multumesc anticipat...

Puteti sa va dati demisia si pe perioada de preaviz sa intrati in CFP.
Multumesc :) Deci, pot formula demisia si pot cere 20 zile de fara plata in loc de preaviz?
Asa cum am mentionat anterior , se poate face asa ceva.

Alte discuții în legătură

Contractul de munca si demisia speranta1977 speranta1977 Buna ziua, M-am angat de curand si am incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata in care este stipulat ca perioada de proba este de 90 zile , ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un angajator ma convoaca pentru o cercetare disciplinara, iar eu intre timp imi dau demisia cf. art 79 alin. 8 (pentru ca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba crisu_10 crisu_10 buna ziua.sunt angajat de 1 luna si putin la un magazin non stop.am solicitat demisia si vreau sa stiu daca e obligatoriu sa respect preavizul?mentionez ca ... (vezi toată discuția)