avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi

Miercuri, 26 martie, are loc evenimentul: Taxarea muncii în 2025: Modificări, provocări și soluții. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diminuare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diminuare salariu

Astazi am aflat ca salariul mi-a fost diminuat cu 15% , fiindu-mi taiat sporul de stabilitate. Lucrez in invatamant, iar din 2009 beneficiez conform legii de la acea data de sporul de stabilitate. Acum mi s-a diminuat fara sa fiu anuntata sau sa mi se arate vreo decizie.Este legal ?
Perioada de pe cartea de munca este urmatoarea:
6 oct 1994-31 august 1997 - invatator necalificat
1 sept. 1999- pana in prezent invatator titular
In perioada martie 2000 - septembrie 2001 am fost in CIC, iar din martie 2003 pana in aprilie 2007 am fost din nou in CIC.

Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2013
marilenabaiko, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:06, 10 Ianuarie 2014
Legea 63 din 2011
Art. 3 A
.5. Vechimea efectivă în învăţământ reprezintă perioada în care persoana angajată cu contract individual de muncă a desfăşurat activitate efectivă de predare la catedră în cadrul unei unităţi sau instituţii de învăţământ. Constituie vechime efectivă în învăţământ şi perioada în care personalul didactic de conducere, îndrumare şi control, precum şi personalul didactic auxiliar desfăşoară activitate în cadrul unei unităţi/instituţii de învăţământ sau unui inspectorat şcolar.

CIC si alte intreruperi nu constituie vechime neintrerupta pentru a beneficia de sporul de stabilitate.
Imi pare rau, dar e corect, numai ca trebuia sa va spuna.
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2013
elena138, utilizator
Eu am fost incadrata la aceea data in baza O.M. 1350/20.06.2007, care la art 3 prevedea ca la perioada in care cadrul didactic a beneficiat de CIC este recunoscuta ca vechime la stabilirea sporului de stabilitate.Mi se pare anormal ca o lege care s-a dat in 2011 sa produca efecte retroactive, pentru ca asta ar reprezenta sa fiu obligata la plata diferentelor pe toata perioada. Mai mult, diminuarea s-a facut trecandu-ma din transa 14-18 ani in transa 6-10 ani.
Incepand cu ce data vi s-a diminuat salariul? Sa va motiveze decizia. Adica sa o redacteze si sa o inregistreze. trebuie sa fie motivata in drept (lege, art.) si datata corespunzator. Daca au decis diminuarea salariului si incadrarea cu o transa de salarizare mai mica, trebuie sa va si retina sumele incasate pe toata perioada 2007-2013 (3 ani), daca acestea au fost incasate ilegal.
Cum ati aflat? Ati primit fluturas? Depuneti urgent o cerere la conducerea scolii prin care solicitati documentele care au stat la baza diminuarii salariului. Nu stiu ce sa va zic. Trebuia sa existe o hotarare a CA de reincadrare, o decizie a directorului, perioada pentru care se aplica retineri salariale, indicare actului normativ care a stat la baza hotararii CA.
Daca aveti o incadrare pe un act normativ, acela ramane valabil (In cazul dv. OM 1350/20.06.2007). Reveniti dupa ce aveti cererea inregistrata, ca e atipic ce spuneti. Nu va pot reincadra pe Legea 63/2011 daca nu ati revenit din CIC dupa intrarea ei in vigoare.
Dupa ce am venit din CIC 2007 am fost reincadrata in 2009 in baza O.M. 1350/ din 20.06.2007 . De atunci singurul lucru care s-a schimbat anual a fost sporul de zona si cel de invatamant simultan.Daca reveneam din CIC dupa intrarea in vigoare a legii 63/2011 intelegeam , dar asa nu.

Astazi s-au implinit 30 de zile de cand am depus o cerere la scoala in care ceream sa mi se comunice in baza carei decizii mi s-a diminuat salariul, dar nu am primit nici un raspuns.Ce trebuie sa fac in continuare ?

Salariul meu a ramas tot diminuat fara nici o explicatie sau decizie de reincadrare.Pot actiona in judecata angajatorul?

Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Refuzul angajatorului de va elibera un exemplar de pe decizia de modificare a salariului constituie contraventie sanctionata de catre ITM.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In acest sens, puteti sesiza ITM-ul si/sau Inspectia Muncii.

2. Legea nr.554/2004 , art. 1. - (1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire transa incadrare invatamant si acordare spor stabilitate  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am tot gasit subiecte despre incadrarea celor cu vechime de peste 10 ani in invatamant si implicit acordarea sporului de fidelitate. Am inteles ca pana la ... (vezi toată discuția)
Spor de stabilitate LUMI1971 LUMI1971 Un cadru didactic care este angajat din 2004 iar in perioada 2008-2010 s-a aflat in ingrijirea copilului, din luna septembrie 2014 trebuie sa treaca la transa ... (vezi toată discuția)
Salariu calculat gresit - invatamant salgeta salgeta Situatie: in septembrie se cuvenea sa se opereze doua treceri la alta categorie de salarizare (vechime si grad). S-a operat una doar. Lipsa celei de-a doua a ... (vezi toată discuția)