avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hartuirea morala la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hartuirea morala la locul de munca

Buna ziua, va scriu pentru ca in ultimii 2 ani de zile traiesc o situatie de cosmar cu sefa mea care ma “vaneaza” efectiv si si-a fixat ca obiectiv personal sa ma dea afara...sau, nu stiu exact care este obiectivul ei personal.

Astfel, in urma hartuirii si agresiunilor ei repetate de ordin moral (deobicei desfasurate fie doar cand eram doar eu cu ea, fie in scris mascate sub forma unor raspunsuri mai agresive la e-mailurile mele), am decis sa ma transfer intr-un alt departament si am primit si OK-ul celor din departamentul in care urma sa ma transfer. I-am comunicat acest lucru, incercand sa nu fiu foarte agresiva, ascuzand motivele reale sub ideea ca imi doresc o schimbare in cariera si mai mult timp pentru viata mea personala, care pana la acest moment a fost egala cu zero deoarece jobul presupune sa calatoresc foarte mult. Am incercat sa fiu cat mai diplomata, iar ea a spus ca nu va sta in calea fericirii mele dar nici nu mi-a dat un raspuns ferm, incercand totusi sa-mi explice faptul ca noul job nu este pe masura abilitatilor si educatiei mele. Acelasi joc l-a aplicat si fata de cei din departamentul in care doream transferul, care ma cereau de la ea cu un angajament ferm, acestia stiind situatia in care ma aflam. Din momentul in care am decis aceasta mutare si pana in prezent, viata mea a devenit un cosmar plin de tot felul de situatii care mai de care mai agresiva si mai umilitoare: incepand de la nechemarea mea la trainguri sau activitati ale echipei din care fac (inca) parte, dar fixarea unor targeturi suplimentare fata de cele fixate la inceputul anului (greu de atins si care speculau punctele mele slabe pe care i le indicasem eu in discutia avuta despre transfer), instructarea oamenilor din echipa mea sa actioneze fara informarea mea, nechemarea mea la teambuidling, sanctionarea mea cu avertisment extragand anumite lucruri din context, agresarea mea la evaluarea de jumatate de an pana la a ma da afara din birou si apoi a reveni cu un e-mail in limba engleza catre mine in care imi spunea ca deplange reactia ei pentru care eu sunt vinovata, contactarea clientilor de care sunt responsabila fara informarea mea si apoi tragerea mea la raspundere pentru lucruri care nu s-au realizat desi eu nu aveam stiinta de lucrurile respective, incercarea permanenta de a ma discredita atat in fata clientilor mei, dar si a colegilor mei, faptul ca eu am parte de 3 evaluari profesionale/an fiind un “caz special”, fata de colegii mei care eu numai 2, faptul ca mi s-a refuzat tacit concediul, nesemnandu-mi-se nota de concediu (nota pe care a pastrat-o la ea) fara nicio explicatie si multe alte intamplari de acest gen.
Intr-un final, a acceptat sa ma transfer la noul job incepand cu 1.03.2014, urmand intre 01.12.2013 si 01.03.2014 sa aiba loc transferul atributiilor mele catre cel care imi va lua locul. Totusi, actiunile ei impotriva mea au devenit si mai puternice, in acest moment, directoarea de resurse umane sunand diversi colegi si membri ai managementului companiei pentru a cere relatii despre mine. Sunt alertata de toti colegii mei ca se intampla lucruri pe care nu le merit ca om si ca profesionist, ca li se cere sa completeze chestionare despre mine si sunt interogati in ceea ce ma priveste, iar situatia este foarte tensionata, desi ma aflu in perioada in care transfer activitati pentru a ma putea alatura noii echipe.

Intrebarile mele sunt:
- Poate sa-mi dea un nou avertisment sau vreo sanctiune in aceasta perioada si daca da, ce impact ar putea avea dat fiind ca mai exista un avertisment din iunie pe care nu l-am contestat deoarece, la acel moment, mi se spusese ca la 1.09.2013 ma voi putea transfera si, deci, m-am gandit sa nu expun compania unui proces
- In avertismentul anterior, functia mea este trecuta gresit; mai este valabil?
- Cum as putea sa ma apar in acest moment, deoarece situatia a scapat de sub control si, din cate stiu, hartuirea morala/mobbing nu este sanctionata de legea romaneasca
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2013
Mika05, utilizator
Cel mai recent răspuns: codulmuncii , utilizator 09:34, 19 Decembrie 2013
Unele raspunsuri le gasiti aici: [ link extern ]

Daca se stabileste ca ati savarsit vreo abatere puteti fi sanctionata disciplinar.
Decizia de sanctionare este valabila chiar daca vi s-a inscris gresit functia. Decizia trebuie sa respecte prev art 252 alin 2 CM.
@ Mika05

- Poate sa-mi dea un nou avertisment sau vreo sanctiune in aceasta perioada si daca da, ce impact ar putea avea dat fiind ca mai exista un avertisment din iunie pe care nu l-am contestat deoarece, la acel moment, mi se spusese ca la 1.09.2013 ma voi putea transfera si, deci, m-am gandit sa nu expun compania unui proces


Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

- In avertismentul anterior, functia mea este trecuta gresit; mai este valabil?

Atata timp cat nu a fost anulata de catre instanta de judecata, decizia de sanctionare este valabila.
Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.


- Cum as putea sa ma apar in acest moment, deoarece situatia a scapat de sub control si, din cate stiu, hartuirea morala/mobbing nu este sanctionata de legea romaneasca


Persoanele hărțuite se pot adresa și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care este autoritatea de stat în domeniul discriminării.
Angajaţii se pot adresa şi Inspectoratului Teritorial de Muncă, inspectorii de muncă fiind obligați, să păstreze confidențialitatea oricărei reclamații și să nu dezvăluie conducătorului persoanei juridice și persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul că inspecția a fost efectuată ca urmare a unei reclamații.

Compania nu are un hotline unde puteti sa va plangeti?
Luati legatura cu cineva de la Scoala Nationala a Femeilor Manager (intrati pe site) si vedeti ca au un centru antimobbing, cineva va poate consilia. Nu va lasati....
Din cate stiu eu s-au inventat reportofonele, camerele video ascunse, copiatorul - folosestele pentru a aduna dovezi si apoi te adresezi la institutiile indicate mai sus. Se intampla foarte des ca cei care au functii de conducere sa urasca subalterii care li se par mai inteligenti. Invidia este primul semn al urii!
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
wewerita, utilizator

Alte discuții în legătură

Demisie fortata cu amenintari si intimidari marius16 marius16 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la urmatoarea situatie. Voi folosi cat mai multe detalii astfel incat sa se inteleaga cat mai ... (vezi toată discuția)
Nu mai suport atitudinea sefului meu! boneroxana boneroxana Lucrez intr/o multinationala si de ceva vreme nu mai reusesc sa ma inteleg cu seful , care este de fapt o femeie, nimik din ce fac nu este bine, eu fac toata ... (vezi toată discuția)
Hartuire morala la locul de munca. Cosmyn82 Cosmyn82 As vrea sa stiu si eu daca pot solicita daune morale in instanta pentru hartuirea morala la locul de munca. Mentionez ca sunt acte si gesturi facute de 2 ... (vezi toată discuția)