avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate constitui asociatie in aceste conditii?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate constitui asociatie in aceste conditii?

Intr-un imobil cu 27 de apartamente exista 4 apartamente care s-au vandut unor persoane, acestea devenind proprietari. Restul sunt in posesia unui singur proprietar, a aceluia care a construit blocul(persoana fizica). Daca acesta si ceilalti patru vor, se poate constitui asociatie de proprietari?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:30, 13 Decembrie 2013
Legea 230/2007 Art. 1. - Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta.


Eu zic ca ar trebui sa mai asteptati pentru ca acum situatia nu va avantajeaza. Probabil ca acum toate utilitatile sunt pe contractul dezvoltatorului, asa ca nu va grabiti. Oricum ceea ce hotaraste dezvoltatorul se executa in imobil...
Pai daca dezvoltatorul este de acord cu ceilalti 4 proprietari se poate infiinta asociatia de proprietari mult mai usor acum decat atunci cand vor fi toate vandute. Adica discutai doar 5 oameni, hotarati, intocmiti statutul, acordul, copii ale actelor de proprietate... si la judecatorul delegat.
Pe masura ce dezvoltatorul mai vinde cate un apartament o sa-l indrume fiecare nou proprietar sa adere la asociatie printr-o simpla cerere de adeziune care se ataseaza la actele de constituire.
Foarte important este ca acordul si statutul sa fie bine intocmite. Discutati cu dezvolatatorul sa tina cont ca pe viitor sa nu fie nevoie de modificari ale acestor acte prin judecator pentru ca va fi mult mai greu decat constituirea initiala.
Multumesc pt. raspunsuri.

@Adriantot

Privitor la copii dupa actele de proprietate. Din cate stiu e necesar a fi introduse in dosar numarul, data si emitentul. E nevoie sa fie atasata copia respectiva la dosar? Cel putin in lege nu-mi aduc aminte sa apara asa ceva, dar mi-e teama ca practica sa nu fie alta.
Cam care ar fi motivele pt care proprietarul unui bloc s-ar grabi sa se constituie asociatie? Cu ce l-ar avantaja?

Alte discuții în legătură

Înființare asociație propietari begy begy Bună ziua, Vă scriu legat de o problemă cu înființarea unei asociații de propietari în București. Blocul în care m-am mutat are 48 de apartamente, ... (vezi toată discuția)
Dezvoltator imobiliar - infiintare asociatie de proprietari Rusty Rusty Un dezvoltator imobiliar construieste un bloc de 35 apartamente. Dupa ce a vandut 5 apartamente, dezvoltatorul vrea sa se infiinteze asociatia de proprietari, ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea proprietarilor de catre dezvoltator wawri wawri Buna ziua. Sunt proprietar intr-un bloc construit in urma cu cativa ani. Dezvoltatorul (si constructor, in acelasi timp) detine inca multe apartamente. Nu ... (vezi toată discuția)