avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Înființare asociație propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Înființare asociație propietari

Bună ziua,
Vă scriu legat de o problemă cu înființarea unei asociații de propietari în București. Blocul în care m-am mutat are 48 de apartamente, dar cumparate numai 18. Conform legii nu se poate constitui o asociatie de propietari. Dezvoltatorul nu are contract cu o firma de salubrizare, motiv pentru care aruncam gunoiul pe unde se poate. Ce cai legale avem in acest caz?
Daca v-ati lovit de aceasta problema si de care altele, va rog, sfatuiti-ne
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:31, 29 Noiembrie 2014
De ce spuneti ca nu se poate infiinta o asociatie de proprietari? Legea 230 din 2007 spune:



Art. 1 Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate în proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv în cazul celor care au în structura lor si spatii cu altă destinatie decat aceea de locuintă.



Deci, cei 19 (18 cumparatori + dezvoltatorul) proprietari puteti strange semnaturi si, cu acordul a 50% + 1 dintre dvs., adica 10, puteti infiinta asociatia de proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2014
Iulian MANEA, Contabil
Iulian Manea, este o problema de aritmetica, 48 impartit la doi fac 24, sunt vandute DOAR 18 apartamente!!
Legea 230/2007 Articolul 3:
b) proprietate individuala - apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, parte dintr-o cladire, destinata locuirii sau altor activitati, care impreuna cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliara. Cu exceptia unor situatii pentru care exista alte prevederi exprese in prezenta lege sau in acordul de asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietati individuale dintr-un condominiu trebuie considerat in acelasi mod ca si dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
Articolul 25
(1)Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a)fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b)pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;

Dezvoltatorul care detine 30 de apartamente nu poate fi considerat UNU, el este 30 care detine si cota cea mai mare din condominiu!!
Deoarece utilizatorul nu ne spune daca dezvoltatorul vrea sau nu vrea sa participe la infiintarea asociatiei de proprietari, eu cred ca se poate constitui asociatie de proprietari in una din urmatoarele doua variante, dupa caz:
1. Daca se considera 18 proprietari plus dezvolatatorul = 19. In acest caz daca sunt 10 de acord, se constituie asociatia
2. Daca se considera 18 proprietari plus 30 de apartamente ale dezvolatatorului ca 30 de proprietari, se poate constitui asociatie cu acordul a 20 dintre acestia.

In primul caz nu e necesar acordul dezvoltatotrului iar in al doilea caz este necesar.

Dar cineva trebuie sa incerce sa discute cu proprietarii, cu dezvoltatorul si apoi sa mearga la judecatorul delegat (va garantez ca nu musca pe nimeni). Acolo afla amanunte si afla care este varianta cea mai usoara pentru a se infiinta asociatia de proprietari.
In Legea 230 din 2007 avem:



Articolul 5
(1)Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.



Cred ca interpretarea mea initiala referitoare la numarul de proprietari necesar pentru constituire este corecta; la constituirea asociatiei se ia in calcul numarul de proprietari, fara a se tine cont de cota parte indiviza detinuta de fiecare.

Incorect este calculul: 19 : 2 = 9,50 iar prin rotunjire da 10. Deci jumatate plus unu este 11 iar nu 10, cum am zis prima data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezvoltator imobiliar - infiintare asociatie de proprietari Rusty Rusty Un dezvoltator imobiliar construieste un bloc de 35 apartamente. Dupa ce a vandut 5 apartamente, dezvoltatorul vrea sa se infiinteze asociatia de proprietari, ... (vezi toată discuția)
Se poate constitui asociatie in aceste conditii? Almaris Almaris Intr-un imobil cu 27 de apartamente exista 4 apartamente care s-au vandut unor persoane, acestea devenind proprietari. Restul sunt in posesia unui singur ... (vezi toată discuția)
Relatie dezvoltator vs asociatia de prorpietari steof2001 steof2001 Sunt membrul unei asociatii noi infiintate (un bloc nou construit/2013, cu 20 apartamente) si vreau sa imi comunicati daca dezvoltatorul acestui imobil, are ... (vezi toată discuția)