avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Amenda Penala.În cât timp trebuie achitatã?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Amenda Penala.În cât timp trebuie achitatã?

Salut .. Un prieten apropiat a fost Prins fara permis pe drumurile Publice Drept umare asta e sentinta :

Tip solutie: Condamnare
Solutia pe scurt: În temeiul art. 86 alin 1 din OUG 195/202 rep. cu aplicarea art 74 alin 1 lit a si alin 2 c.p. rap la art 76 alin 1 lit e c.p. si art 3201 alin 7 c.p.p. condamna pe inculpatul ............... la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 1500 lei pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere. Pune in vedere inculpatului preverile art 631 c.p., privind inlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa inchisorii. În temeiul art. 189 cod procedură penală onorariul partial al avocatului din oficiu, in cuantum de 100 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti în favoarea Baroului Ilfov. În temeiul art. 191 al. 1 cod procedură penală obliga inculpatul la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru cele care au lipsit. Pronunţată în şedinţă publică azi 04.12.2013.

A fost Prins si judecat in orasul Buftea
Intrebarile mele sunt :
1. in cat timp trebuie platita amenda penala?
2 trebuie platita toata in termen de .. ?
3 Poate sa dea de permis in 2014 sau dupa cat timp de la plata amenzii?

Cel mai recent răspuns: Mclaud , utilizator 17:41, 3 Februarie 2014
1 .Amenda trebuie achitata in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, iar recipisa de plata a amenzii se depune la instanta de executare .
2.Daca prietenul dvs. se afla in imposibilitatea de achita integral amenda stabilita, se poate formula in acest sens o cerere adresata instantei de executare ( cu probele aferente ), iar instanta poate sa dispuna esalonarea amenzii penale pe o perioada de cel mult 2 ani de zile.
Art. 425 c.proc.pen.
Punerea în executare a amenzii penale
Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la instanţa de executare, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii.

Când cel condamnat se găseşte în imposibilitate de a achita integral amenda în termenul prevăzut în alineatul precedent, instanţa de executare, la cererea condamnatului, poate dispune eşalonarea plăţii amenzii, pe cel mult 2 ani în rate lunare.

În caz de neîndeplinire a obligaţiei în termenul arătat în alin. 1 sau de neplată a unei rate, instanţa de executare comunică un extras de pe acea parte din dispozitiv care priveşte aplicarea amenzii organelor competente, în vederea executării amenzii potrivit dispoziţiilor legale privind executarea silită a creanţelor fiscale şi cu procedura prevăzută de aceste dispoziţii.

3.In schimb, aceasta esalonare are consecinte asupra termenului de reabilitare si implicit a obtinerii unui permis de conducere.
In cazul amenzii penale, condamnatul va fi reabilitat de drept daca in decurs de 3 ani nu savarseste nici o alta infractiune, iar acest termen se calculeaza de la data la care a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau data la care aceasta s-a prescris,
Cu alte cuvinte, termenul de 3 ani curge de la data achitarii integrale a amenzii penale,

Avand in vedere ca vorbim de infractiunea de conducere fara permis, prietenul dvs. se va putea prezenta la examen in vederea obtinerii permisului de conducere dupa ce va fi reabilitat, respectiv dupa ce va interveni reabilitarea de drept a pedepsei aplicate.
Oricum la aceasta data hotararea nu este definitiva, astfel ca ramane de vazut daca se va formula recurs sau nu si in functie de acest aspect, se va lamuri exact si cu privire la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare .
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc pentru Raspuns !!
Au facut recurs.. Si este iar chemat in judecata ca intimat-inculpat pentru Recurs.. Ce urmeaza ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda penala pentru conducere sub influenta alcoolului- termen reabilitare de drept heheheee heheheee Buna ziua, daca am primit sentinta asta dupa cat timp intervine reabilitarea de drept? În temeiul art. 336 Cod Penal cu aplicarea art. 53 lit.c Cod Penal ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere -amenda penala cosmin0686 cosmin0686 Sal. anu trecut mi-a fost ridicat permisul ptr. alcool 1,10 % la probele biologice ,dupa un an m-am prezentat la judecatorie si am primit urmatorul ... (vezi toată discuția)