avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu medical dupa ccc1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu medical dupa ccc1

Buna seara!
As dori sa stiu cum se calculeaza concediul medical dupa CCC1.
Sunt in urmatoarea situatie.: pe 28.08.2013 a incetat CCC1, iar dupa reluarea activitatii am avut inca o luna de concedii medicale , dupa care am intrat in prenatale, fiind insarcinata cu al doilea copil. Am nascut pe 30 .10.2013. Nelamurirea mea este de ce iau asa de putini bani pe medicale, acesta afectandu-mi ulterior la calculul indemnizatiei CCC2. Logic ar fi sa se ia baza de calcul salariul meu brut de 1800 lei pentru ca sunt acum in activitate (in cadrul celor 126 zile CM acordate de medicul de familie)?
Pe septembrie am primit 760 lei (avand CM cod 01-boala obisnuita cu 75%), iar pe octombrie 866 lei, si noiembrie 1119 lei. In ultimele 2 luni situatia a fost similara, de ce diferenta asta?
Cum se va calcula indemnizatia pentru al 2-lea copil-CCC2 ?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:28, 13 Decembrie 2013
1. Daca veniturile nu se impoziteaza si din ele nu se retin contributiile atunci venitul net = venitul brut.

2. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza astfel:

- Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate.
- Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
- Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
- Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
- De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

- Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
- CAS se calculeaza astfel:
- Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
- Pentru anul 2013 acest castig prognozat este de 2.223 lei
- Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

- Adica:
2223 x 35% = 778 lei
778 x 10,5% = 82 lei

- Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 82 lei.
Acesti 82 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

- Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 82 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
- Se imparte 82 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate

- Indemnizatia pentru concediul de maternitate NU se impoziteaza, conform art. 42 din Codul Fiscal.
- Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
- Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

Multumesc pentru raspuns si imi cer scuze ca nu m-am facut inteleasa.Iata ce nelamurire am. in adeverinta de la Min Muncii sunt trecute veniturile nete, respectiv 1086 lei/luna
si mai departe cum se ia pentru calculul concediului medical, daca nu e venit brut?
Precizati perioada de concediu medical dupa CC1, codul de indemnizatie, si apoi data la care ati intrat in concediu prenatal.
1. Venitul acela din adeverinta este venitul obtinut din indemnizatia pentru CCC1.

2. Din acest venit nu se retine impozit si contributii si de aceea el este un venit net care in acest caz este egal cu un venit brut si este luat ca atare in calculul indemnizatiei pentru concediu de maternitate (sau orice alt concediu medical).

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 8
...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 1 an, 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...

Art. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art.8 alin.(2) şi (3) veniturile care se iau în considerare sunt:
...
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 1 an, 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Roxmi Roxmi Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Cum se calculeaza pe care trebuie sa o incasez de la angajator in cazul in care am ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate girafa20 girafa20 Buna ziua! CCC1 s-ar fi terminat pe 27 aug 2015 (luna august nu primesc bani fiind a24a luna...). Am hotarat sa intru in concediu de maternitate din 28 iulie ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post-natal alexa1305 alexa1305 Buna ziua.As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru cele 126 de zile de concediu pre si post-natal, de asemenea si indemnizatia de maternitate de 2 ... (vezi toată discuția)