avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cursuri de igienã
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cursuri de igienã

Sunta agajață a unei firme de panificație. Angajatorul mi-a cerut 80 de lei pentru plata unui curs de igienă, în urma căruia o să obțin o diplomă. Pe ce temei legal îmi sunt ceruți acești bani? Nu angajatorul trebuie să suporte plata unui astfel de curs? Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:22, 19 Decembrie 2013
Conf art 1 alin 2 Ordin MSP personalul calificat are obligaţia legală a instruirii periodice în vederea însuşirii noţiunilor fundamentale de igienă, activitate organizată şi finalizată cu examinare şi certificate, în conformitate cu prezenta metodologie.
Din examinarea prevederii legale rezulta ca obligatia va apartine, fiind o conditie pentru a putea sa va desfasurati activitatea in sectorul respectiv.
Bineinteles ca angajatorul, daca doreste, poate suporta cheltuielile cu astfel de cursuri, aceste cheltuieli fiind deductibile dpdv fiscal.
Într-un astfel de caz, angajatorul nu poate, având în vedere că astfel de cheltuieli sunt deductibile, să procedeze de așa manieră încât să apară că el a fost cel care a suportat plata costului cursului respectiv și nu eu, ca angajat? Ori există o metodă prin care nu poate face acest lucru? eu, oricum nu-l pot controla! În plus, în contractul de muncă încheiat nu am prevăzută o astfel de obligație. Dar am înțeles că se încheie un act adițional contractului de muncă, astfel că, mă gândesc, în lipsa lui, eu nu ar trebui să fiu obligată la plata acestui curs. Deci, oare dacă nu există actul adițional, pot să cred că angajatorul va fi cel dublu câștigat?în sensul că, ia 80 lei de la mine, plus suma deductibilă, și-i bagă în buzunar, cum vine vorba? ori cum pot afla că a acționat legal, într-un astfel de caz?
In lipsa actului aditional intr-adevar sunteti obligata sa achitati cursul. Insa nu ii veti da banii angajatorului, ci celor care organizeaza cursul. Acest curs va e necesar pt a va putea desfasura activitatea in sectorul respectiv, si se face inainte de angajare si dupa expirarea celor 3 ani de la absolvirea cursului, cand se va elibera un nou certificat de absolvire.
Daca acel curs il efectuati din initiativa angajatorului, atunci el va suporta costurile lui.
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
lit.i) să ia măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică;
-art.7 al.(6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.
Cursul de igiena mentionat este obligatoriu pentru ca angajatul sa poata desfasura activitatea respectiva, in cadrul unei firme de panificatie. Respectivul curs reprezinta o autorizare din partea MS pentru lucratorul respectiv, pentru a putea desfasura activitati in firma de panificatie.
Cele 2 articole de lege susmentionate, citite impreuna, arata ca angajatorul are obligatia sa plateasca integral, din fondurile firmei cursul mentionat, fara ca lucratorul sa contribuie cu vreo suma de bani.
Cheltuielile respective cu cursul obligtaoriu de igiena sunt cheltuieli care pot fi trecute in planul anual de prevenire si protectie intocmit la nivelul firmei, in urma evaluarii riscurilor profesionale si sunt deductibile fiscal, in vederea calcularii venitului net/ profitului net al firmei.
Cursul respectiv se plateste de catre o persoana care doreste sa se angajeze intr-o firma de panificatie si acest curs ii poate oferi prioritate la angajare, in fata altor pretendenti la postul respectiv.
Daca persoana respectiva este inregistrata la somaj, atunci cursul respectiv se achita de catre AJOFM.
gigipopa a scris:

Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-art.13 ......:
lit.i) să ia măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică;
-art.7 al.(6) ............


Nu cred ca se pot corobora cele doua articole de lege. Art 7 alin 6 Lg 319/2006 se refera la cu totul alte aspecte decat cele prev in art 13 lit i din lege.

Alte discuții în legătură

Sanatatea salariatilor panzarumitica panzarumitica la societatea la care lucrez, conducerea acesteea solicita incepand de luna aceasta ca orice concediu medical sa fie urmat de un control medical la medicul de ... (vezi toată discuția)
Cursuri de igiena obligatorii ContSters159316 ContSters159316 in industria alimentara , cursurile de igiena sunt obligatorii pentru salariatii cu CCM pe perioada nedeterminata. anagajatorul plateste aceste cursuri . ... (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudini pentru angajare monica1florentina monica1florentina Buna ziua,am o nelamrire in legatura cu fisa de aptitudini si protectia muncii....pentru angajarea in strainatate ,angajatorul ma pune sa imi fac fisa de ... (vezi toată discuția)