Sunt mica firma de constructii. Am prestat lucrari de cca. 66.000 lei in anul 2008 si 2009. Am facut 2 facturi pe aceasta suma, unui beneficiar, in 10 martie 2009. Beneficiarul a platit (partial) suma de 20.000 lei din prima factura. In 2 februarie 2012, cu 35 zila inainte de implinirea a 3 ani de la data emiterii facturilor, am intentat actiune in instanta. Avocata a facut "Cerere de declarare a insolventei" beneficiarului. Nu comentez, caci nu ma pricep. Pe 5 dec. 2013 a fost ultima sedinta, prin care am pierdut, adica s-a "respins cererea ca nefondata". Beneficiarul nu e in insolventa, nu i s-a declarat insolventa, dar banii nu i-am recuperat. Am platit si TVA la sumele neincasate.
1. Ce mai pot face ca sa-mi recuperez valoarea muncii mele si a lucratorilor mei? Ce cale legala mai am? Ma mai incadrez in termenul care a curs de la emiterea facturilor mele (scazand perioada judecatii)?
2. Ce pot face, cum anume sa fac, sa recuperez macar valoarea TVA platit la sumele neincasate?
Multumesc.
In cazul unei neplati din partea unui Beneficiar mergeti la un executor judecatoresc si ii va bloca conturiile , conform facturiilor , banii va vor venii in cont . =D>
La un executor judecatoresc trebuie sa mergi cu un titlu executoriu - o hotarare judecatoreasca din partea instantei. Factura nu este titlu executoriu. Daca din momentul in care ati emis facturile ati somat debitorul la plata facturilor, asta tocmai pentru a intrerupe termenul de prescriptie de 3 ani, formulati in acest momet o SOMATIE DE PLATA, conform art. 1013-1025 Noul cod de procedura civila, prin care ii puneti in vedere debitorului ca in termen de 15 zile ( obligatoriu 15 zile) sa procedeze la efectuarea platii. In cazul in care nu va plati, veti formula actiune in instanta unde atasati facturile, plus dovada ca ati formulat aceasta somatie de plata. Instanta de judecata va pronunta o hotarare in acest sens..cu acest titlu executoriu mergeti la executorul judecatoresc...care va bloca conturile debitoarei si va demara alte masuri de executare silita.
Nu am facut pana acum nici o somatie de plata, nici o notificare, nimic. Doar m-a dus cu presul sa-l mai las, ca e criza, ca o sa-mi dea banii, ca si altora le e daot, dar le-a mai dat cate ceva...etc... Nu vroiam sa ma pun rau cu el, ca e dezvoltator mare, are blocuri, are bani, are relatii... Deci, daca NU am facut nimic pana acum, fac aceasta SOMATIE de plata catre el? Trimit recomandata postala? Va rog sa ma credeti ca nu mai am nici un ban, am platit avocat, am platit cautiune la Tribunal, plateam contabila lunar... asa este: ma pricep la meseria mea si lasam altora meseria lor, pe care o plateam. Nu am inteles nici eu de ce a facut direct actiunea de cerere de insolventa, ca eu ziceam sa facem intai actiune in instanta de plata a datoriei (cum s-o chema...). Am inteles bine? fac somatia, ca etapa premergatoare actiunii in instanta cu facturile. Multumesc.
Poprire pe conturi
simi82
Ma puteti ajuta... vreau sa fac poprire pe conturi unei firme debitoare. Ma intereseaza daca poate face lucrul acesta un consilier juridic sau executorul? Tin ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii
ok
buna seara.
sant adm. unei s.c. ce are de recuperat suma de 200 000 ron ,de la o s.c.in urma lucrarilor efectuate in baza contractului si facturilor semnate; ... (vezi toată discuția)