Am achizitionat un teren, pretul achitat INCLUZAND si UTILITATILE pe care vanzatoarea se obliga sa le asigure in viitor. Pentru achitarea pretului, socitit un credit unei banci. Aceasta din urma imi propune un evaluator agreat de ea, pentru efecuarea evaluarii terenului destinat ipotecarii. Evaluatorul imi determina valarea sa prin metoda comparatiei cu alte terenuri, atentie - uitilate! Utilatile nu s-au mai realizat nici pana astazi (termenele de executie sunt depasite), si nici nu se vor mai realiza... A procedat corect evaluatorul? Cui sa ma adresez, ce raspundere i se poate atrage?
Evaluatorul raspunde penal, daca a intocmit raportul gresit, cu intentie.
Cui sa va adresati pentru ce? Nu inteleg! Din ce intuiesc, aveti o problema cu vanzatorul, nu cu evaluatorul. doar impotriva lui puteti actiona, acela nu si-a respectat obligatiile.
D-le Jocandi Causa, multumesc pentru atentia acordata! Ati intuit bine, in conflict sunt cu vanzatorul care nu si-a executat obligatiile, dar pretul l-a incasat doar cu sprijinul (direct sau indirect) al evaluatorului, intrucat raportul prezentat a condus la obtinerea de catre mine a creditului destinat exclusiv platii terenului! Prin intrebarea "Cui sa ma adresez?"ma refeream la Parchet, ANEVAR... ??? Inteleg ca parchetului...
Doamna, raportul de evaluare a fost doar pentru ca Banca sa poata analiza creditul, nu are nicio legatura cu intentia dvs de vanzare. Dumneavoastra, prin exprimarea libera si neviciata a consimtamantului, ati decis sa cumparati imobilul, la pretul cerut de vanzator.
Nu o sa dovediti niciodata ca evaluatorul v-a creat un prejudiciu. Doar banca o poate face, doar bancii i s-a creat un prejudiciu prin subevaluarea unei garantii.
Intuiesc faptul ca vanzatorul e in faliment si nu aveti ce lua de la el, v-ati gandit sa recuperati paguba din alte parti, asa e?
Da, puteti face si la ANAVER si la Parchet, sesizari. Ma indoiesc de faptul ca vor avea succes.
problema este ca vanzatoarea a declarat judecatorului (in cadrul procesului civil) ca ea nu poate si nu putea niciodata sa execute lucrarile la care s-a obligat... Daca instanta va decide rezolutiunea contractului de v-c, garantia adusa bancii nu va mai exista...
Cum banii acordati de banca au fost destinati vanzatoarei (de rea credinta), in prezent eu acopar prejudiciul creat bancii (prin obtinerea unui credit, de care s-a bucurat vanzatoarea!!!, nu EU, caci eu am ajuns sa platesc pretul unui bun pentru care nu exista raport de egaliatate intre contraprestatii...
In timp am constatat ca vanzatoarea avea si relatii cu banca in cauza, in care a si ajuns ulterior sa lucreze...
Sincer doamna, modul in care s-a aparat acea vanzatoare mi se pare stupid. Cum sa scrii in contract ca te obligi sa faci ceva si apoi sa spui ca nu puteai sa iti executo acele obligatii? E clar ca se va rezolutiona contractul de vanzare-cumparare.
Da, banca nu va mai avea acea garantie, dar va avea garantie asupra dvs, asuypra tuturor bunurilor pe care le aveti in proprietate, inclusiv asupra creantei fata de vanzatoare.
Evident, ca sa va recuperati o parte din bani, veti executa silit imobilul. Pentru rest, veti face poprire pe salariul dnei, daca nu are alte bunuri.
Va sfatuiesc sa cereti si repararea prejudiciului, adica eventuala diferenta intre pretul imobilului si constul total al creditului.
Lasati alte inginerii juridice, cu cautarea altor vinovati. Concentrati-va pe vanzatoare, trageti asupra ei din toate partile si veti reusi sa va recuperati prejudiciul cauza astfel.