Bună seara! Urmează să achiziționăm un imobil prin credit ipotecar. Astăzi am fost la notar cu vânzătorul, pentru a verifica actele, însă acesta nu a dorit să primească de la noi niciun avans, așteptând mai întâi să vină evaluatorul..noi mâine trebuie să mergem la bancă să semnăm cererea pentru a da drumul la credit. Întrebarea este: Care ar fi consecințele în cazul în care între timp vânzătorul se răzgândește chiar și înainte de a ni se aproba creditul? Mulțumesc
Ati semnat promisiunea de vanzare-cumparare? Sau care e motivul pentru care ati fost la notar?
Atat vanzatorul cat si dvs va puteti razgandi respectand conditiile din promisiunea de vanzare-cumparare semnata.
Promisiunea de vanzare-cumparare poate fi si fara plata unui avans.
Consecintele in cazul in care vanzatorul se razgandeste sunt ca ramaneti cu timpul pierdut si cu eventualii bani platiti evaluatorului. banca oricum nu va elibera banii si nu veti incepe sa platiti creditul pana nu se semneaza contractul de vanzare-cumparare. Deci din punctul asta de vedere nu riscati nimic.
La notar am fost la dorința vânzătorului pentru a verificat actele pe care le deține. In acel moment nu s-a semnat nimic.
Îmi puteți explica cum sta toată treaba cu acest evaluator și cum ne-ar putea afecta pe noi, ca, cumpărători? Dat fiind faptul ca vânzătorului ii este teama de acest aspect, din cauza unor modificări minore făcute in imobil.
Cum ne-ar afecta in cazul in care se evaluează imobilul la un preț mai mic, respectiv la un preț mai mare?
Mulțumesc!
Legat de evaluator. Dvs va trebui sa platiti acest serviciu iar raportul de evaluare va fi trimis bancii. valoarea la care este evaluat acel imobil conteaza pentru ca la valoarea aceea se va raporta banca.
Banca va aproba un credit de maxim 95% din pretul evaluat (daca luati prin noua casa si apartamentul valoreza pana in 70.000 eur) sau 85% (in majoritatea celorlalte cazuri).
Deci, daca imobilul este evaluat la mai putin decat v-ati inteles cu vanzatorul va trebui sa platiti un avans mai mare.
Daca apartamentul este evaluat la mai mult decat v-ati inteles cu vanzatorul nu este nici o problema.
Acum ca ati mentionat acele modificari, trebuie sa vedeti cum vor fi ele acceptate de banca. In marea majoritate a cazurilor bancile nu accepta sa dea credite pentru imobilele unde situatia reala nu este conforma cu cea de pe hartie. Adica daca acel apartament a avut o debara pe care proprietarul actual a daramat-o, chiar daca nu afecteaza structura imobilului multe banci nu accepta. Prin urmare e posibil ca banca sa va solicite expertiza MLPAT sau ca vanzatorul sa refaca documentatia.
Noi vom lua din banca mai puțin din jumătate din suma, avansul va fi mai mare de 50%. In aceste condiții vom fi la fel de afectați de evaluarea băncii?
certificatul cadastral al imobilului corespunde cu situatia de pe teren? aceasta e o verificare pe care trebuie s-o faceti dvs. (nu notarul) si apoi sa confirmati in contract ca desenul corespunde cu situatia din teren. asta fiindca ati vorbit de modificari.