mi s-a propus insolventa din partea directiei de finante din cauza impizitelor neplatite , am discutat cu cei de acolo dar sunt de neclintit (datoriile cu siguranta nu o sa reusesc sa le platesc in 3 zile cat mai am termen ptr a o contesta) ar rebui sa o accept,ce mi se poate intampla in cel mai rau caz??:((
Daca nu aveti sumele de bani disponibile pentru achitarea debitelor catre stat in urmatoarele 3 zile, puteti in procesul de declansare a procedurii la cererea finantelor, sa faceti contestatie in 10 zile de la primirea (comunicarea) cererii de declansare si sa faceti dovada la primul termen de judecata ca ati platit debitele! Sau daca considerati ca sumele de bani nu veti reusi sa le achitati nici in vitorul apropiat, solicitati dumneavostra declansarea procedurii de insolventa si numirea unui administrator judiciar!!
S-a inceput intai executarea silita impotriva dvs. in baza titlurilor executorii emise de finante? Ati facut contestatie la executare, sau sunteti de acord cu debitele stabilite de ANAF? Cand credeti ca veti dispune de sumele necesare acoperirii datoriilor catre ANAF?
Ati facut o cerere scrisa de reesalonare a datoriilor?
Spuneti ca mai aveti 3 zile pentru a contesta insolventa, sa inteleg ca deja s-a cerut de catre finante declansarea procedurii impotriva dvs. si au trecut 7 din cele 10 zile in care puteti face contestatie? Daca nu doriti inchiderea firmei, formulati de urgenta contestatia impotriva cererii de declansare a procedurii, nu aveti nimic de pierdut! In cel mai rau caz, veti castiga un termen;), pentru ca la primul termen de judecata se va comunica creditorului declansator cererea dvs., si se mai amana ceva timp procesul...apoi urmeaza si vacanta judecatoreasca.
In functie de marimea debitului, puteti incerca si reducerea acestuia pana sub suma de 10.000 de lei, cat este creanta prag pentru declansarea insolventei, daca nu puteti achita tot. Daca doriti sa va salvati societatea, formulati de urgenta contestatie, apelati un avocat care sa va ajute la redactarea ei, in principal trebuie sa faceti dovada ca nu sunteti in incetare de plati ( cu extrase de cont ale societatii) si sa contestati debitul - de ex. sa sustineti ca sumele pretinse de finante nu au fost corect stabilite si ca faceti concomitent contestatie la executare daca s-a inceput si executarea silita.
pentru a putea cere insolventa in instanta, dir gen de finante publice trebuie sa detine o creanta certa, exigibila, de minim 10.000 lei (pargul minim), iar termenul de plata depasit cu minim 30 de zile. aceasta creanta trebuie dovedita, prin anexarea la dosarul cauzei a titlurilor executorii comunicate catre dvs. si dovada comunicarii acestora.
daca toate acestea sunt indeplinite, iar judecatorul sindic accepta cererea, debitorul, adica dvs in speta, aveti la dipsozitie 10 zile de la comunicare pentru, fie a contesta, fie a accepta starea de insolventa.
daca veti contesta si contestatia va fi respinsa, ulterior nu veti mai putea formula cerere de reorganizare judiciara, in conditiile legii.
daca nu faceti contestatie si se deschide procedura generala a insolventei, puteti cere reorganizare judiciara, care va fi dispusa dupa trecerea celor 60 de zile de observatie, in functie de raportul administratorului judiciar.
daca judecatorul sindic nu dispune reaorganizarea judiciara, atunci se declanseaza procedura falimentului si se va numi un lichidator judiciar.
lichidatorul judiciar evalueaza toata activitatea societatii dvs., organizeaza licitatii publice pentru a valorifica bunurile patrimoniale, etc etc, iar la sfarsit intocmeste un raport final prin care poate cere atragerea raspunderii patrimoniale fostului administrator al societatii, in speta, dvs ca pers fizica, daca se constata ca sunteti vinovat de ajungerea societatii in faliment.
in final, judecatorul aproba sau respinge cererea lichidatorului si dispune radierea societatii de la reg comertului.