avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Unde se depun actele pt conc. prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Unde se depun actele pt conc. prenatal

Buna ziua,

In cazul unui concediu prenatal de o luna (si inteleg ca dupa nastere, minim 42 zile conc lahuzie, in acelasi regim de plata), unde anume se depun actele (si care sunt acestea ) ? La resurse umane, la locul de munca sau la Directia unde se depun actele si pt indemniz maternitate ?
Multumesc pt. raspuns
Adina I.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:25, 20 Februarie 2022
Depuneti certificatul medical la departamentul resurse umane. Plata concediul pre si post natal se face de catre societatea a carei angajata sunteti.
angajatul face cerere de concediu prenatal si o depune la biroul resurse umane al societatii, iar acestia comunica ITM si CASS, care si plateste aceste concedii.
Concediul de maternitate (126 zile) impartit in prenatal si post natal este , de fapt, un concediu medical care se acorda la recomandarea medicului specialist sau a medicului de familie. Dvs nu aveti de facut decat sa depuneti concediul medical primit de la medic la departamentul resurse umane sau financiar contabil, depinde cine se ocupa cu pontajul.
Contractul de munca in cazul concediului de maternitate se suspenda, de drept. In cazul in care doriti sa efectuati si concediul de crestere copil, pana la implinirea varstei de 20 ani a copiluilui (sau 3 ani a copilului cu handicap) va trebui sa faceti o cerere scrisa in sensul acesta angajatorului.
Va multumesc pt raspunsuri
Daca din cele 126 de zile, imi iau, de pilda doar 30 inainte de nastere, dupa nastere, sunt obligata sa iau restul pana la 126 sau numai 42 sunt obligatorii, iar apoi pot intra in conc de crestere a copilului ? Care este, de fapt, legea ?
In practica, legea (si medicii) recomanda sa se ia aceste zile, 63 inainte de nastere, 63 dupa nastere insa doar cele 42 zile postnatal sunt obligatorii. Daca doriti sa luati doar 30 inainte si cele 42 zile dupa data nasterii si apoi sa intrati in concediul pentru cresterea copilului, eu nu vad nici un impediment.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal oana8989 oana8989 buna ziua.eu sunt in indemnizatie de somaj si as vrea sa stiu daca in concediu prenatal iti poti lua 84 de zile inainte de nastere si 42 dupa nastere?acele 42 ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal in timpul somajului danam82 danam82 Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu concediul prenatal in timpul somajului. Sunt insarcinata in luna a 7 a si cand pot sa -mi depun ... (vezi toată discuția)