avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... post scos la concurs
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

post scos la concurs

Azi, 06.04.2009 , intrand pe site-ul AJOFM , am vazut ca sunt 2 posturi scoase la concurs , in invatamant ( la o gradinita ) in speta un post de secretara ( cu durata lim. de 6 luni ) si unul de administrator ( pe durata nedeterminata , mentionand ca fostul administrator a decedat de curand ) . Termenul limita de depunere a dosarelor este 07.04.2009 ora 10, iar data examenului , pe 07.04.2009 la ora 14 !? Eu m-am dus acolo si m-am aratat surprinsa de rapiditatea examinarii ,fata de data afisarii locurilor vacante ( nu mi s-a intamplat niciodata asa ceva ) , nedumerire pe care am exprimat-o cand era de fata si directoarea .Aceasta a spus ca ea a scos la concurs postul vineri ,03.04.2009 ( nu este adevarat , deoarece am fost si la AJOFM si am consultat listele afisate pentru 03.04.2009 , liste pe care nu se afla inscrise cele 2 posturi ) , si ca e vina mea ca eu am vazut doar astazi ! Eu cred ca s-a fortat nota , deoarece fostul administrator abia a fost inmormantat vineri ( lucru afirmat si de directoare de fata cu mine ) ! Nu se incalca legea ? Care este perioada de timp legala , intre anunt si examinarea propriuzisa ? Mai adaug si faptul ca nicaieri nu era postata bibliografia , si ca atunci cand am sesizat asta ( adica vin la concurs , dar ce trebuie sa invat ?) directoarea mi-a listat din calculatorul ei cerintele examinarii ! Va rog sa-mi spuneti care este baza legala de ocupare a unui loc de munca vacant in invatamant ! Pentru ca nicaieri nu se scoate azi postul la concurs , ca maine sa fie deja examenul ! Doar daca a fost aranjat de mult timp acel post ! Ceea ce am simtit din tonul contabilei si directoarei ! Eu ce sa fac in situatia asta ?
Cel mai recent răspuns: ContSters79307 , utilizator 21:31, 6 Aprilie 2009
Conform Legii nr 76/2002, ART. 10
(1) Angajatorii au obligaţia sa comunice agentiilor pentru ocuparea
forţei de munca judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în
continuare agenţii pentru ocuparea forţei de munca, în căror raza îşi au
sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, în termen de
5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.
In ceea ce priveste depunerea ofertei de locuri de munca vacante vineri, s-ar putea ca directoarea sa nu minta. Practica in institutiile AJOFM este sa afiseze saptamana urmatoare locurile vacante primite in saptamana respectiva.
In ceea ce priveste metodologia incadrarii personalului pentru functia de cadru didactic auxiliar, nu am gasit reglementat expres in Legea nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic un termen minim de afisare, cum este reglementat la cadrele didactice:
Art. 19. - (1) Personalul didactic auxiliar din învăţământ se angajează prin concurs, potrivit prevederilor art. 8.
(2) Angajarea şi eliberarea din funcţie a personalului didactic auxiliar în unităţile de învăţământ cu personalitate juridică se fac de către directorul unităţii, cu aprobarea consiliului de administraţie.
(3) Abrogat.@
(4) Structura şi numărul posturilor pentru personalul didactic auxiliar din învăţământul de stat se stabilesc de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, pe baza criteriilor de normare, elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pentru fiecare categorie de personal.@
(5) Eliberarea din învăţământ a personalului didactic auxiliar se face conform art. 17.
Va multumesc , d-le pakos ! Totusi, o vecina de-a mea este administrator la o alta gradinita , si spune ca exista o lege care stipuleaza ca data concursului trebuie sa fie la o distanta de min. 15 zile de la data anuntarii posturilor vacante ! La atata legislatie de pregatit pentru concurs , este necesar totusi o perioada de timp pentru asimilarea celor invatate ! Nimeni nu se poate pregati ,in numai 24h , oricat de capabil ar fi el !
Da, este prevazut un astfel de termen aplicabil si Dvs.:
Hotarâre nr. 281/1993 - cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare
Anexa nr. 12
1. Angajarea personalului într-o unitate bugetara se face prin concurs, pe un post vacant. La concurs pot participa persoane din unitate sau din afara unitatii.
2. În vederea participarii la concurs, persoanele care urmeaza sa se angajeze trebuie sa îndeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- sa fie cetatean român. În anumite domenii de activitate, conducerile ministerelor, ale celorlalte institutii centrale sau locale ale administratiei publice ori ale institutiilor asimilate pot aproba, de la caz la caz, în functie de necesitate, angajarea unor specialisti, cetateni straini;
- sa nu fi suferit vreo condamnare pentru fapte ce le-ar face incompatibile cu functia pentru care candideaza;
- sa prezinte o recomandare de la ultimul loc de munca sau de la unitatea de învatamânt, pentru absolventii care se angajeaza prima data. Recomandarea trebuie sa cuprinda, în mod obligatoriu, caracterizarea profilului profesional si moral al persoanei;
- sa prezinte curriculum vitae din care sa rezulte activitatea desfasurata.
3. În cadrul fiecarei unitati bugetare, conducerea unitatii constituie o comisie de examinare care verifica îndeplinirea conditiilor de participare la concurs, precum si competenta profesionala a candidatilor.
Din comisie fac parte, în mod obligatoriu, seful compartimentului în care urmeaza sa se faca angajarea, conducatorul ierarhic al acestuia si, daca este cazul, 2-3 specialisti din învatamântul superior de specialitate, din unitati de cercetare de profil din ministerul ori din celelalte institutii centrale sau locale ale administratiei publice coordonatoare. Reprezentantii numiti în comisie din afara unitatilor bugetare vor fi desemnati de conducatorul institutiei unde sunt încadrati. Comisia va fi condusa de un presedinte desemnat de membrii comisiei si un secretar ce va fi numit de conducatorul unitatii. Secretarul raspunde de buna organizare si desfasurare a concursului, de respectarea de catre fiecare candidat a conditiilor de studii si a altor conditii prevazute de lege.
4. Posturile vacante existente în statul de functii al unitatilor bugetare vor fi scoase la concurs, în functie de necesitatile fiecarei unitati bugetare, publicarea facându-se, dupa caz, într-un ziar central, local sau prin afisarea acestora la sediul unitatilor respective, cu cel putin 15 zile înainte de data sustinerii concursului.
5. O data cu publicarea posturilor vacante se vor publica si, data si locul sustinerii concursului, precum si modalitatile de informare privind conditiile de participare prevazute la pct. 2. Tematica pentru concurs se va pune la dispozitia solicitantilor de catre unitate.
6. Tematica pentru concurs se va întocmi de organele de specialitate din fiecare minister, institutie centrala sau locala a administratiei publice sau va fi avizata de o comisie speciala de angajare, pregatire si avansare a personalului ce se organizeaza la nivelul fiecarui minister, institutie centrala sau locala a administratiei publice, în conditiile stabilite de ministrul ori conducatorul institutiei centrale sau locale a administratiei publice.
7. Concursul consta într-o proba scrisa, o proba orala sau interviu.
Probele scrise si orale vor fi notate cu note de la 1 la 10 de fiecare membru al comisiei de examinare. Pentru a fi declarati admisi, candidatii trebuie sa obtina la fiecare proba cel putin nota 7. Rezultatul concursului se va consemna într-un proces-verbal semnat de toti membrii comisiei de examinare. Pe baza notelor obtinute, comisia de examinare va stabili ordinea reusitei la concurs.
La medii egale obtinute la probele scrise si orale, comisia va stabili candidatul reusit în raport cu datele personale cuprinse în recomandari sau cele referitoare la nivelul studiilor de baza sau suplimentare (doctorat, aspirantura, cursuri postuniversitare si altele).
Va multumesc foarte mult ! Acum mi-e clar ca n-a fost respectata legea la aceasta gradinita ! Asta inseamna ca , la un nivel mult mai inalt , isi face simtita coruptia , pentru ca o simpla directoare n-avea cum sa incalce , pe fata , niste reglementari clare in ceea ce priveste concursul pentru posturile vacante respective ! Mi-e din ce in ce mai lehamite de tot ce se-ntampla in Romania ! Va multumesc inca o data !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius La scoaterea la concurs a postului de consilier juridic , auditor , economist la o institutie publica exista vreo lege care sa impuna cerinta de participare ... (vezi toată discuția)
Potrivit art. ii din legea nr. 203/2020, "prin derogare de la ... dana manea dana manea Potrivit art. II din Legea nr. 203/2020, \"Prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea ... (vezi toată discuția)
Contestatie examen ocupare posturi in domeniu sanitar. radinschipaul radinschipaul Sunt mihnit,cuprins de revolta chiar, de rezultatele unui concurs de ocupare posturi in domeniu sanitar organizat intr-un spital de provincie aflat in reteaua ... (vezi toată discuția)