Buna seara!
Am nascut al doilea copil cu o luna inainte ca primul copil sa implineasca 2 ani . Am depus dosarul de indemnizatie crestere copil si dosarul pentru supliment in aceeasi zi,asa cum am fost sfatuita de functionarul public de la serviciul social, (25 octombrie) si azi 12.12.2013 am primit decizia pentru acordarea indemnizatiei admisa si decizia pentru acordarea suplimentului RESPINSA, deoarece am depus cererea dupa ce primul copil a implinit 2 ani. Se invoca art. 18, alin 2 din HG 52/2011, ori in acest articol nu este mentionat termenul de depunere a cererii, iar in articolul 9, alin.(6) din OUG 111/2010 spune clar ,,Pe perioada suprapunerii ...…cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea’’
Unde am gresit? Voi depune contestatie sperand ca se va rezolva favorabil.
1. Art.18(2) din Normele de aplicare a OUG 111/2010 spune:
(2) Majorarea prevazuta la art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta se acorda de la data nasterii copilului, la solicitarea scrisa a persoanei indreptatite, insotita de copia certificatului de nastere al copilului, depusa la primarie sau la agentia teritoriala in a carei raza domiciliaza, nu mai tarziu de data la care primul copil implineste varsta legala de incetare a concediului.
2. - Eu interpretez cele de mai sus astfel: cei 600 lei nu se acorda mai tarziu de data la care primul copil implineste 2 ani.
- AJPIS a interpretat ca depunerea cererii sa nu se faca mai tarziu de data la care primul copil implineste 2 ani.
3. - Va recomand sa faceti o sesizare la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Am rugamintea sa postati si aici raspunsul primit, poate mai ajuta si pe altii! Multumesc!
Am mers la AJPIS si mi s-a spus ca HG 52 din 2011 a fost actualizata la data de 28.12.2012 .
Sa ne fie invatatura de minte sa nu mai avem incredere in functionarul public. Functionarul care a verificat dosarul trebuia sa fie la curent cu actualizarea legii. Am mers si la biroul unde am depus cererea si doamna de acolo , dupa ce s-a saturat de vorbit la telefon despre porc, brad si Craciun , s-a ratoit la mine ca sunt multe legi si nu le poate retine pe toate :)
Multumesc de sfat domnule Tudor Valeriu, voi face o sesizare la ANPIS .
O zi buna va doresc !
1. Functionara de acolo este platita ca sa cunoasca toate legile din domeniul ei de activitate si sa poate sa dea solutii legale la problemele celor care apeleaza la ea.
2. Daca nu le stie pe toate sa lase locul altuia care le stie.
ma aflu in aceeasi situatie. Doamna(de la primaria comunei) spune ca ea nu stie despre ce lege e vorba si ca ea nu isi asuma nici o vina nu a fost informata. eu am depus dosarul pentru indemnizatie al 2-lea copil nestiind ca trebuie depus un dosar separat pentru acest supliment. se pare ca noi mamicile trebuie sa ne cautam drepturile si sa invatam legi. va rog sa ma sfatuiti ce sa fac deoarece nu vreau sa las treaba asa. functionara de la primaria noastra unde am depus dosarul sustine ca nu se mai poate face nimic si ca nu e vina ei ca nu ma informat. e vorba de o suma de bani care mi se cuvin mie si copiilor mei nu pot sa accept asemenea raspuns din partea lor. va multumesc