avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Micsorat aerisire bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Micsorat aerisire bloc

Am cumparat un apartament intr-un bloc cu 10 etaje.In bucatarie aveam aerisirea de 30-40 cm (aici exista geam si in acest spatie este si o teava de apa cu diametrul de 10 cm) .Atunci cand am renovat apartamentul am micsorat aerisirea la aproximativ 15 cm,insa nu am astupat-o .In una din zile administratora a venit si a vazut caam modificat aerisirea .A inceput sa intrebe ce-i asta ,am desfiintat aerisirea ,ca la unii vecini nu mai circula aer prin aerisire ,etc si ca ea vorbeste cu presedintele blocului ca sa se duca la primarie sa faca plangere . Pot avea probleme din aceasta cauza ?Pot lua amenda?Trebuia sa am autorizatie pentru a micsora aerisirea?
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
CrinaDd, utilizator
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 15:50, 13 Decembrie 2013
In conditiile in care nu ati operat modificari la aerisirea generala respectiv coloana verticala care deserveste toti proprietarii de pe tronson,nu veti avea probleme
Concret dv ati micsorat calea de acces din apartamentul dv catre aerisire,sau ati desfiintat-dupa cum invoca administratorul de imobil ?
In conditiile in care nu ati operat modificari la aerisirea generala respectiv coloana verticala care deserveste toti proprietarii de pe tronson, nu veti avea probleme

Nu cititi ceea ce afirma utilizatoarea???

Atunci cand am renovat apartamentul am micsorat aerisirea la aproximativ 15 cm, insa nu am astupat-o .

Iar vorbiti ca sa va aflati in treaba, nu are voie sa modifice NIMIC fara autorizatie, dumneavoastra credeti ca cel care a facut proiectul a facut concurs de crescut in aplauze, sau a facut un proiect care trebuie sa fie respectat de toata lumea??
Aerisirile sunt parte comuna chiar daca sunt in apartamente, acestea au fost proiectate intr-un anumit scop.

DA PUTETI SA LUATI AMENDA CONFORM Legii 230/2007

Art. 11. - (1)Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
ContSters241232, utilizator
Buna ziua,
Nu numai ca puteti sa luati amenda dar puteti fi pus sa aduceti imobilul in starea initiala.
Asa cum s-a spus si mai sus, aceste constructii, denumite aerisiri, sunt proiectate sa permita curgerea unui jet de aer suficient pentru a „extrage” aerul viciat din bucatarii sau holuri. Mai mult, acestea au o constructie speciala si nu pot fi inlocuite cu o simpla teava. Dvs. v-ati gandit ca v-ar prinde bine 0,5 mp acolo, insa nu ati facut altceva decat sa „gatuiti” acea aerisire si pe buna dreptate, aceasta nu-si mai face rolul pentru care a fost proiectata pentru a deservi toata coloana de apartamente. La dvs. o fi bine, dar ce te faci cu apartamentele de la etajele inferioare?
Si la noi in asociatie avem situatii de acest fel, unii le-au desfiintat de-a binelea, altii mai ingeniosi si-au montat in aerisire tubulatura de la hota, insa majoritatea, sub presiunea vecinilor si a asociatiei au fost nevoiti sa le refaca!
Trebuie sa aduceti constructia la starea initiala, dar chiar nu stiu daca o sa reusiti pentru ca, probabil, elementele de constructie le-ati aruncat la gunoi. Chiar au dreptate vecinii dvs. si chiar meritati o amenda!
Dar administratora suparacioasa foloseste acea aerisire sau isi face vanturi pe acolo ?. Tot nu inteleg cum ati micsorat acea aerisire numai cu 15 cm . Ati slefuit din grosimea peretilor laterali?. Inauntrul unei aerisiri exista mai multe canale, le-ati desfiintat pe unele, sau este vorba de sita pentru aerisirea dvs. pe care ati mai obturarat-o putin pentru ca va scotea toata caldura din casa ?.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre modificarea aerisirilor din apasrtament Gabitzu89 Gabitzu89 Locuiesc la ultimul etaj si am desfiintat aerisirea de la bucatarie. Vecinii de desupt vor sa ma reclame. Am ... (vezi toată discuția)
Montare hota. Costy16 Costy16 Pot monta burlanul de la hota de aragaz din bucatarie pe aerisire? Este legal acest lucru? Vecinul de la etajul 4 imi spune ca îi intra miros în ... (vezi toată discuția)
Astupare aerisire liviurosu liviurosu Buna... Vecinul meu are aerisirea in balconul meueNu pot sa aerisesc camera deoarece tot timpul imi vine miros de mancare si abur de pe acea ... (vezi toată discuția)