avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitare a doua cladire
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitare a doua cladire

Buna ziua,

Am o intrebare legata de impozitul pe cladiri, in cazul meu fiind o situatie mai ciudata.
Adresa de domiciliu o am in Slatina,jud Olt dar nu eu sunt detinatorul acelui apartament ci parintii mei. Acolo am avut primul buletin emis si acesta a fost emis inca de 2 ori, ultimul in 2012.

In anul 2006 am cumparat un apartament in Craiova, judet Dolj. L-am declarat pentru impozitare in termenul legal si totul a fost ok. Apoi de plata impozitului s-a ocupat tatal meu pana in ziua de azi.
Aceasta locuinta se poate considera ca fiind "a doua", chiar daca eu am doar una in propietate ?

Acum 2 saptamani am cumparat un alt apartament in Bucuresti. Trebuie sa merg sa-l declar. Acesta se considera al treilea sau al doilea apartament ?

Este mai bine sa-mi fac mutatia pe Bucuresti si apoi sa merg sa-l declar ? In acest fel ma gandesc ca nu mai apar probleme .....si se considera acesta ca fiind prima propietate.Cel din Craiova devine al doilea, corect ?


Daca nu declar in termen de 30 de zile propietatea primesc amenda ?

Multumesc.


Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
bogdancristi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:15, 13 Decembrie 2013
Potrivit Codului fiscal la ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri


ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri

(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:

a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Norme:

49. În cazul persoanei fizice care deţine în proprietate mai multe clădiri, iar domiciliul său nu corespunde cu adresa niciuneia dintre aceste clădiri, prima clădire dobândită în ordinea stabilită potrivit prevederilor pct. 40 este asimilată clădirii de la adresa de domiciliu.


40. O persoană fizică ce deţine în proprietate 4 sau mai multe clădiri datorează impozit pe clădiri după cum urmează:

a) pentru clădirea/clădirile de la adresa de domiciliu, impozitul pe clădiri se determină potrivit art. 251 din Codul fiscal;

b) pentru cea de-a doua clădire, care este prima în afara celei de la adresa de domiciliu, presupunând că are aceleaşi caracteristici tehnice ca şi cea prevăzută la pct. 38 alin. (2) lit. A, impozitul pe clădiri majorat potrivit art. 252 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se calculează potrivit pct. 38 alin. (2);

c) pentru cea de-a treia clădire, care este a doua în afara celei de la adresa de domiciliu, presupunând că are aceleaşi caracteristici tehnice ca şi cea prevăzută la pct. 38 alin. (2) lit. A, impozitul pe clădiri majorat potrivit art. 252 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal se calculează potrivit pct. 39 lit. c);

d) începând cu cea de-a patra clădire, care este a treia în afara celei de la adresa de domiciliu, presupunând că are aceleaşi caracteristici tehnice ca şi cea prevăzută la pct. 38 alin. (2) lit. A, impozitul pe clădiri majorat potrivit art. 252 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal se calculează după următorul calcul:

250 + (300% x 250) = 1.000 lei,

unde:

250 - impozitul rezultat în urma calculului prevăzut la pct. 38 alin. (2) lit. B subpct. 2.2;

300% - procentul cu care se majorează impozitul pe clădiri, conform prevederilor art. 252 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal.

Pentru uşurarea calculului, impozitul majorat se poate determina şi după următorul algoritm de calcul:

250 x 4,0 = 1.000 lei.




Daca nu declar in termen de 30 de zile propietatea primesc amenda ?



Cod fiscal ART. 254 Dobândirea, înstrăinarea şi modificarea clădirilor

(5) Orice persoană care dobândeşte, construieşte sau înstrăinează o clădire are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii, înstrăinării sau construirii.


ART. 294 Sancţiuni

(2) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) depunerea peste termen a declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 254 alin. (5) şi (6), art. 259 alin. (6) şi (7), art. 264 alin. (4), art. 267 alin. (14) lit. b), art. 277 alin. (2), art. 281 alin. (2) şi art. 290;

(3) Contravenţia prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 60 lei la 240 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b) - d), cu amendă de la 240 lei la 600 lei (actualizat conform HG 956/2009).


Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit locuinta fara a avea domiciliul acolo ioana_cernea ioana_cernea Buna ziua! Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie. Daca detin 2 locuinte dar nu locuiesc la nici una din adrese, cum se calculeaza majorarea de impozit ... (vezi toată discuția)
Impozit pe a 2 a locuinta musculita musculita Daca detin 0.5 dintr-un apartament impreuna cu fratele meu si locuiesc acolo si am o garsoniera pe care am inchiriat-o , cum se va calcula impozitul pe a doua ... (vezi toată discuția)
Impozitare a -3-a locuinta jonel jonel Eu si sotia avem deja un apartament si o garsoniera . Ea a mostenit un apartament intr-un complex nou rezidential si impozitul pe cladire este ca si la a treia ... (vezi toată discuția)