avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensii

buna ziua,eu am lucrat in Romania 28 ani ,dupa care am plecat in Italia unde am lucrat 6 ani,acum am ramas fara servici si vreau sa stiu daca pot sa platesc in Romania asig pt pensie si care ar fi suma maxima si daca pot sa pl si retroactiv pt cei 6 ani ,pt a avea continuitate, va multumesc ,cu stima Marieta
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 20:02, 15 Decembrie 2013
Puteti incheia un contract de asigurare la casa de pensii. Mergeti la casa de pensii din judetul dvs. cu CI / BI + 2 copii xerox si incheiati un contract de asigurare. Suma min. care se plateste este de 244 lei / luna. Retroactiv nu se poate plati.
Daca cei 6 ani lucrati in Italia nu sunt la "negru", cand indepliniti varsta de pensionare si daca faceti dovada ca anii lucrati sunt cu contract de munca vi se va calcula, prin proratizare, pensia cea mai avatajoasa - nationala sau comunitara -.
va multumesc pt raspuns ,f amabili,anii lucrati in Italia sunt cu contract de munca, sunt in regula cu pensia aici,da ca sa ies la 40 ani ,deci cu vechimea, trb sa fac contract in Romania pt anii care mi lipsesc ,corect?,si dupa se calculeaza ce mi se cuvine in Romania ,ce mi se cuvine in Italia si mi dau pensia care e mai mare?nu se poate avea doua?una din Romania pt anii ce am cotizat si una dinItalia pt anii de aici?Va multumesc ,cu stima Marieta
1. Vi se va calcula pensie in fiecare tara tinand cont de stagiile totate de cotizare din fiecare tara.

2. Cititi si pe:

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc!
Pentru deschiderea dreptului la pensie vi se vor lua in considerare toti anii lucrati inclusiv cei din Italia.
Atunci cand depuneti actele pt. pensie, trebuie depuse in aceeasi zi - la casa de pensii - dosarul pt. anii din Romania + la compartimentul pensii internationale - acte pt anii din Italia.
Asa cum v-a raspuns d-nul Tudor Valeriu, fiecare tara va calcula partea care ii revine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala perianumarieta perianumarieta Buna ziua,sunt nascuta pe 16 iunie 1959,cand pot sa depun dosarul pentru pensie anticipata partiala?Am 35 de ani de cotizatie,29 in Romania si 6 in Italia.Va ... (vezi toată discuția)
Cum pot iesi la pensie maricelamez maricelamez Buna ziua am 61 de ani lucrez in italia de 6 ani cu contract de munca si in romania am doar 5 ani pe cartea de munca cum as putea iesi la pensie exista vreo ... (vezi toată discuția)
Se pot adauga anii lucrati in romania celor lucrati in strainatate? ContSters59529 ContSters59529 Am lucrat inRomania intre 1965 si 1971. In total 6 ani cu carnet munca. Am plecat din tara iar in strainatate, unde acum am domiciliul, am lucrat 18 ani apoi ... (vezi toată discuția)