avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... minor aflat in ingrijire fara vointa mamei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

minor aflat in ingrijire fara vointa mamei

Stimate Doamne si stimati Domni consilieri,
As dori sa supun atentiei si evaluarii dumneavoastra urmatorul caz, privind problemele intampinate de o cunostinta de-a mea, Mihaela:
In perioada 2001-2007 Mihaela a locuit in localitatea Volos, Grecia, unde a si muncit constant. In intervalul 2001-2004, a fost implicata intr-o relatie cu Emil. In urma acestui concubinaj, a rezultat minora Sabina, nascuta la inceputul anului 2003. In anul 2004, Mihaela a semnat o declaratie in fatza autoritatilor grecesti, tradusa si legalizata in limba romana, prin cae era de acord ca minora sa mearga in Romania, la mama concubinului, urmand sa ramana in ingrijirea batranei pe termen nelimitat. Spre sfarsitul anului 2005 relatia Mihaelei cu Emil a luat sfarsit. In 2006, Mihaela a revenit in tzara si a incercat sa-si revada fetitza. Ajungand in comuna Baia, jud. Suceava, la locuinta parintilor lui Emil, a fost intampinata cu ostilitate de catre acestia, care au amrnintat-o si i-au pus in vedere sa nu mai incerce si alta data sa vada fetita. Dupa cateva saptamani, Mihaela a terminat concediul si s-a intors in Grecia. In cursul anului 2007, a contactat autoritatea tutelara a orasului Falticeni (de care probabil ca apartine teritorial sau administrativ com. Baia) relatand cele intamplate si cerand ajutorul functionarilor respectivi in solutionarea problemei. Raspunsul acestora a constat intr-o ancheta din care a reiesit ca "minora Sabina se bucura de o buna ingrijire". Au mai fost sesizate Procuratura si Politia din Falticeni, respectiv Suceava. Rezultatul? Nici un raspuns.
Concluzii si pareri strict personale:
1. Consimtamantul dat de catre Mihaela in fata autoritatilor grecesti nu reprezinta o hotarare definitiva si irevocabila a vreunei instante judecatoresti. Mai mult de atat, acest consimtamant poate fi oricand revocat, ceea ce s-a intamplat implicit in momentul in care mama fetitei s-a adresat tuturor autoritatilor tangente acestui caz.
2. autoritatea tutelara s-a rezumat la efectuarea unei anchete netinand seama de faptul ca mama nu mai este de acord cu cresterea fetitei de catre bunica paterna, lucru care reiesea explicit din simplul fapt ca s-a adresat acestei autoritati. Mai mult de atat, "specialistii" de acolo nu au facut o distinctie intre o declaratie, fie ea si pe termen nelimitatat dar care a fost revocata de fapt de catre mama si o hotarare judecatoreasca absolut necesara (in opinia mea), hotarare care de altfel nici nu exista.
3. Nici politia si nici procuratura nu s-au implicat in acest caz, mai ales ca aceasta din urma trebuia sa se sesizeze, probabil, din oficiu.
INTREBARI:
1. In lumina celor prezentate mai-sus, prin apelul la autoritatile mentionate, s-a demonstrat sau nu ca minora este aflata in ingrijirea bunicii paterne impotriva vointei mamei?
2. Daca acest lucru reiese clar, este ilegala sau nu retinerea minorei de catre bunica paterna fara stabilirea pe cai legale a custodiei?
3. Daca avem de-a face cu o ilegalitate, cine trebuia sa se sesizeze din oficiu?
CE SOLUTII EXISTA PENTRU MIHAELA PENTRU A ISI REDOBANDI FETITA?
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
neofit, utilizator
Va trebui promovata o actiune de incredintare a minorei. Si de stabilire a domiciliului minorei la domiciliul mamei.
Va fi destul de greu de "povestit" de ce fetita a stat atat de mult timp in grija bunicilor paterni, iar mama nu a luat atitudine decat la venirea in tara si nici macar nu imediat dupa ce a incetat convietuirea cu tatal fetei.
Din ce ati relatat in mesaj, inteleg ca mamei i-a convenit situatia dinainte de 2006, iar faptul ca suntem in 2009 si lucrurile stau la fel, demonstreaza, din nou, o oarecare superficialitate a mamei.
S-a ingrijit mama de cresterea fetei prin trimiterea de bani, pachete, prin solicitarea macar la un telefon?
E ceva in neregula...
In orice caz, fara o hotarare judecatoreasca care sa stabileasca clar carui parinte ii va fi incredintata minora, drepturile si obligatiile parintesti sunt egale (ale tatalui si ale mamei). Instanta va decide si in functie de interesul prioritar al copilului. Este bine sa fie luata fetita din mediul in care a crescut pana acum? Ce conditii ii ofera mama in prezent?
incercand sa dau raspuns intrebarilor dumneavoastra, spun ca "vointa" mamei nu este exclusiva. "Vointa" tatalui este luata in calcul in egala masura. Si asta pentru ca nici o instanta nu a decis asupra incredintarii.
Din oficiu nu prea se sesizeaza nici o autoritate. Acum, s-ar putea spune chiar despre mama ca nu s-a ingrijit de fetita ei, de vreme ce copila a stat atat de mult timp departe de mama, cu acceptul chiar si tacit al mamei din perioada scursa de la data declaratiei si pana la data primei sesizari scrise de asa-zisa inapoiere.
Nu putem vorbi despre o ilegalitate in acest caz, cel putin nu in situatia actuala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitati ContSters106474 ContSters106474 am trait in concubinaj cu o femeie timp de 14 ani fara ca aceasta sa fie divortata in tot acest timp de primul sot al carui nume il purta. In urma cu 8 ani ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine custodia minorului mahonu mahonu am stat in concubinaj am o fetita de 5 ani nu am vazuto de 3 ani dar am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila unde am drept de vizita al minorei ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tata oanapdv oanapdv Sotul meu a aflat in urma cu un an si jumatate ca are o fetita ( la nasterea copilului). Cum mama fetitei nu a fost de acord cu efectuarea unui test ADN iar ei ... (vezi toată discuția)