avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Parintii au decedat; Mai intai,tata,apoi mama.
Mama a lasat testament,ca intreaga sa parte din avere,sa ramana unuia dintre cei doi copii.
Care va fi cota, din intreaga avere , care va ramane fiecaruia ,dintre cei doi copii, considerandu-se si partea rezervatara, care se cuvine fratelui care nu s-a bucurat de testament?
Multe multumiri,
Vlad
Cel mai recent răspuns: VoL , utilizator 15:51, 13 Decembrie 2013
Dorem sa aflu COTA care se cuvine copilului care are testamnet,in cazul ca mergem la notar.
Ce cota va avea celalalt copil.
Repet : Tatal a decedat primul si nu a lasat nici un testament. Nu s-a facut succesiunea ,dupa tata.
Mama a decedat ulterior,dat in timpul vietii,a lasat testament , ca intreaga sa cota din avere , sa ramana copilului care a ingrijit-o,dupa moartea sotului ei.
Sa se ia in considerare si partea rezervatara,de la mama,pentru copilul,care nu s-a bucurat de tastamnet. Astept raspuns cu COTELE CARE REVIN DIN INTREAGA AVERE CELOR DOI COPII.
Cu respect,
Vlad
Daca bunul/ bunurile in discuție sunt dobândite de cei 2 defuncți în comunitate legală, adica fiecare a deținut 1/2 (varianta cea mai probabilă), atunci e astfel:
succesiunea I- tatal, unde se dezbate cota lui de 1/2 din avere si sunt 3 moștenitori : soția postdecedată 2/8+ cei 2 fii (3/8x2)
succesiunea II- mama, unde teoretic sunt 2 fii, dar exista testamentul in baza caruia (si cu acordul celui de-al 2 lea fiu) ramane doar F1 -mostenitor legal si testamentar, astfel ca in final asupra imobilului F1 are cota 13/16 (mostenite de la tata+mama), iar F2 cota 3/16 (cea mostenita de la tata).
Daca F2 nu este de acord cu testamentul se merge la instanta pentru dezbaterea succesiunilor si iesirea din indiviziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Incers sa va expun situatia cat mai clar si concret,sa pot primi un raspuns corect . Tata a decedat,de curand. In timpul vietii ... (vezi toată discuția)
Cota parte in procedura de succesiune liviudelureanu liviudelureanu As dori sa aflu care este cota parte ca urmare a succesiunii in urmatoarea speta: Sot(S1) decedat iar sotie(S2), frate1 (F1) so frate2(F2) mostenitori. ... (vezi toată discuția)
Succesiune Vlad2013 Vlad2013 Buna seara , Exista o situatie: Parintii au decedat :mai intai,mama ,iar apoi tata. Mama nu a lasat niciun testament. Dupa decesul mamei , ... (vezi toată discuția)