avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Cum trag la raspundere un avocat care m-a reprezentat ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Cum trag la raspundere un avocat care m-a reprezentat cu rea-vointa sau neprofesionist?

Buna ziua,

As dori sa aflu si eu parerea unui avocat privitor la urmatoarea problema cu care ma confrunt.

Am angajat un avocat ca sa ma reprezinte intr-un dosar de contestare a deciziei de concediere, incheind cu acesta un \"Contract de asistenta juridica\" (asa e titlul contractului). Obiectul contractului este reprezentarea mea de catre respectivul avocat in dosarul cu nr. xxx/2013. In obiectul dosarului mai este specificat si \"formularea, semnarea, orice file de cereri, actiuni la Tribunalul Bucuresti\". Dupa consultarea dovezilor pe care i le-am pus la dispozitie m-a asigurat ca am toate sansele sa castig, chiar a cerut daune de peste 20.000 lei de la firma care m-a concediat.

Problema care a aparut este ca respectivul avocat a inceput sa fie foarte greu de gasit dupa ce am achitat onorariul de 1500 lei. Am discutat cu el mai mult pe e-mail si tot pe e-mail m-a asigurat ca a depus la dosar toate actele pe care i le-am pus eu la dispozitie. La telefon raspunde foarte greu, imi da cu ocupat sau nu raspunde deloc. De asemenea, dupa multe insistente la telefon, am mai primit un e-mail de la el pe la ora 1 noaptea, chiar inaintea zilei in care era programat sa se anunte rezultatul contestatiei mele. Prin acest e-mail, avocatul meu ma asigura ca a A MAI DEPUS inca o data la dosar actele (de 2 ori??!!).
Desi avocatul firmei cu care ma judec a depus la dosar inscrisuri ce contin foarte multe greseli, chiar falsuri in declaratii, in timp ce eu am avut foarte multe dovezi ale concedierii nedrepte, cererea mea de contestare a fost respinsa ca fiind nefondata si eu sunt obligata sa platesc cheltuieli de judecata reprezentand onorariul avocatului firmei cu care m-am judecat. Se specifica, de asemenea, ca am dreptul la recurs in 10 zile de la comunicare. Acest lucru ma face sa cred ca avocatul meu nu a depus nimic la dosar sau a depus acte si inscrisuri intr-o maniera neprofesionista si/sau cu intarziere.
Mai mult decat atat, avocatul meu nici macar nu m-a anuntat de rezultatul contestarii mele, a trebuit eu sa consult portalul instantelor de judecata (portal.just.ro) ca sa aflu rezultatul. L-am sunat din nou pe avocatul meu care, evident, nu mi-a raspuns si chiar mi-a dat cu ocupat. Cand am reusit intr-un final sa vorbesc cu el l-a telefon, l-am intrebat care este rezultatul dosarului meu, facandu-ma ca nu cunosc aceasta pronuntare, si mi-a raspuns ca inca nu s-a afisat (!!!) ceea ce m-a enervat la culme. I-am spus apoi ca s-a afisat pe internet si ar fi trebuit si el sa stie. Mi-a raspuns tot felul de minciuni, concluzionand ca nici el nu stie de ce nu am avut castig de cauza, ca el a depus la dosar tot ce i-am dat eu.

In aceasta situatie este clar ca avocatul meu m-a reprezentat neprofesionist sau poate chiar a primit vreo recompensa din partea firmei care m-a concediat, ceea ce nu m-ar mira deloc fiindca este o firma destul de mare si cunoscuta. As dori sa aflu parerea unui avocat in legatura cu urmatoarele aspecte:

1.Ce pot sa fac eu in acest caz pentru a-l trage la raspundere pe avocatul meu?
2.Am inteles ca pot sa consult arhiva dosarului meu la Tribunal. Pot sa aflu din arhiva dosarului meu ce a depus avocatul meu si la ce data precum si ce a depus avocatul firmei mele?
3.Deocamdata stadiul procesual al dosarului meu este FOND. Urmeaza sa fac recurs in 10 zile de la comunicarea rezultatului. Intrebare: data comunicarii rezultatului este data pronuntarii in sedinta publica sau data cand mi se aduce la cunostinta rezultatul dosarului? Iar aceasta comunicare a rezultatului, cum mi se aduce la cunostinta? Prin avocatul meu sau prin scrisoare cu confirmare de primire?
4.L-am intrebat pe avocatul meu despre consultarea arhivei dosarului si mi-a raspuns ca nu pot inca sa consult arhiva dosarului timp de 2 saptamani deoarece dosarul este la instanta. Intrebarea mea este daca e adevarat ce mi-a spus avocatul meu sau pot consulta dosarul oricand doresc. Eu as dori sa-mi consult dosarul cat mai curand posibil, nu vreau sa astept 2 saptamani.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
MonycaElena, utilizator
Cel mai recent răspuns: Parvulescu Daniela , utilizator 22:34, 20 Ianuarie 2016
Termenul de 1o zile pt formularea cai de atac curge de la data comunicarii sentintei catre dvs,verificati dosarul si vedeti daca av a fost prezent la termen,daca a depus actele primite de la dvs.Din punctul meu de vedere a fost neprofesionist daca v-a garantat ca o sa castigati sau a exagerat sansele de castig a litigiului.Daca a facut demersurile prezentate anterior nu poate fi tras la raspundere,avocatura este o profesie in care faci toate diligentele pt client dar nu poti fi raspunzator pt rezultat.
Dar pot verifica dosarul oricand sau trebuie sa astept 2 saptamani?
Si inca o intrebare: daca constat ca avocatul meu nu a fost prezent la termene sau nu a depus toate actele pe care i le-am pus la dispozitie, poate fi tras la raspundere?
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
MonycaElena, utilizator
IN momentul in care angajezi un av se prezuma ca il lasi sa faca apararile pe care le crede de cuvinta,poate a considerat ca nu toate actele au relevanta,personal nu prezint instantei toate povestile si cererile clientului pt ca de multe ori pot fi nerelevante ca sa nu spun aberante.Dosarul il puteti gasi la arhiva dupa primirea sentintei la domiciliul dvs sau la sediull av daca ati avut domiciliul ales la el.Ca av este posibil sa ai mai multe cauze intr-o zi si sa nu ajungi la toate dar daca ai depus note de sedinta,probe,concluzii scrise inseamna ca ti-ai indeplinit obligatiile.
Eu doream sa stiu ce se intampla daca avocatul NU a depus note de sedinta, probe, concluzii scrise. Nu poate fi tras la raspundere nici in cazul asta?
In plus, firma la care am fost angajata a mentionat in dosar angajatii din firma la momentul concedierii mele. Printre acesti angajati se afla si unele persoane care si-au dat demisia cu mult timp in urma, deci nu mai erau angajati in firma. Este fals in declaratii. Si sunt multe astfel de probleme in actele depuse la dosar de catre firma. E la mintea cocosului neregulile grave care s-au produs. Instanta de judecata ar fi trebuit sa faca putina cercetare in acest sens.
Dar, normal, traim in Romania....

Alte discuții în legătură

Bună ziua, Într-un proces civil, desfășurat pe durata a doi ... Vera13 Vera13 Bună ziua, Într-un proces civil, desfășurat pe durata a doi ani de zile ( proces câștigat de mine) , dacă am plătit avocatului la aproape fiecare ... (vezi toată discuția)
Documente avocat -> client cer_pareri cer_pareri Buna ziua, Avocatul trebuie sa-i dea clientului actele ce tin de dosar (cereri, sentinte etc) sau doar sa-l informeze despre existenta lor? Daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Avocat care nu m-a reprezentat leorot leorot buna seara, am fost implicat intr-un proces prin care am contestat o amenda in valoare de 12.000 lei. am angajat un avocat,pe care l-am platit cu 1000 lei, ... (vezi toată discuția)