buna seara!
vin si eu la dumneavoastra inmanata de o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv ! dati-mi voie sa va relatez pe cat de scurt posibil situatia mea.sunt o femeie de 31 de ani si am o fetita de aproape doi ani ,rezultata in urma unei relatii de 7 ani ,nu am fost casatoriti doar am trait impreuna ,acum ne-am despartit ,eu am venit in tara iar el momentan traieste in franta,copilul este in grija mea.acum el vrea sa vina in tara si mi-a cerut copilul pentru treis saptamani pentru a petrece sarbatorile impreuna si eu nu stiu ce sa fac,as vrea sa i-o dau ,as dori o relatie de armonie intre copil si ambi parinti ,dar imi este teama ca nu mi-ar aduce-o inapoi ,intrucat nu cunosc legile din romania,nu imi cunosc drepturile si obligatiile mele in aceasta situatie.initial am vorbit si el ar vrea ceva pe cale amiabila,adica sa ajungem la un consens spre biene copiluli,a spus ca nu vrea sa imi ia copilul,dar as vrea sa stiu daca se poate intocmi vreun act legal valabil in conditiile date?fara a mai trebui sa ajungem sa ne judecam? daca el nu mi-ar mai aduce copilul,ce as putea face eu? v-as multumi nespus pentru raspunsul dumneavoastra,pt timpul pe care mi-l acordati,sunt o persoana simpla,fara un loc de munca si intr-o situatie dificila! va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra! o seara buna va doresc!
tatal copilului este roman,eu locuiesc in buzau iar el este din maramures; el doreste sa petreaca acele doua trei saptamani cu copilul aici in tara,la maramures unde locuieste cu parintii sai
Problema s-ar solutiona foarte repede si stabil prin mediere. Puteti ajunge la o intelegere amiabila stipulata intr-un Acord de Mediere. Puteti sa va intelegeti cu tatal copilei ca el sa petreaca sarbatorile cu fetita, ca mai apoi sa o aduca in data de x inapoi la dumneavoastra. Daca doreste ca anual sa petreaca aceste 3 saptamani se poate deasemeni stipula in aceeasi intelegere la mediator. Trebuie discutat cu el exact ce doreste si cum se poate obtine o idee finala asupra timpului fetetie petrecut cu el si cu dumneavoastra. Oricum asa cum se spunea si mai sus, nu poate iesi cu fetita din tara decat daca are permisiune de la dumneavoastra prin declaratie la notar.
va multumesc nespus pentru timpul dumneavoastra,mi-ati luat o greutate de pe suflet ,deoarece gandul unui proces care poate dura mult ma tinea in suspans,va multumesc inca o data!o seara placuta va doresc
Daca tot vine in Romania, ar fi bine sa lamuriti si situatia copilului. In acel acord de mediere veti stabili impreuna si ca veti exercita impreuna autoritatea parinteasca, locuinta copilului sa fie la dvs, programul de vizita, contributia tatalui la intretinerea copilului ( poate fi in natura daca nu vreti in bani). Acel acord il veti depune in instanta pt a emite o hotarare privind situatia copilului tinand cont de intelegerea partilor sau la notar pt autentificare.
In aceasta vacanta e ok sa lasati copilul, nu are cum s-o scoata legal din tara fara acordul dvs, iar daca tatal lucreaza in strainatate nu poate lasa copilul la bunici, adica l-ati recupera usor daca se intampla.