avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia unui minor !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia unui minor !

buna seara!
vin si eu la dumneavoastra inmanata de o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv ! dati-mi voie sa va relatez pe cat de scurt posibil situatia mea.sunt o femeie de 31 de ani si am o fetita de aproape doi ani ,rezultata in urma unei relatii de 7 ani ,nu am fost casatoriti doar am trait impreuna ,acum ne-am despartit ,eu am venit in tara iar el momentan traieste in franta,copilul este in grija mea.acum el vrea sa vina in tara si mi-a cerut copilul pentru treis saptamani pentru a petrece sarbatorile impreuna si eu nu stiu ce sa fac,as vrea sa i-o dau ,as dori o relatie de armonie intre copil si ambi parinti ,dar imi este teama ca nu mi-ar aduce-o inapoi ,intrucat nu cunosc legile din romania,nu imi cunosc drepturile si obligatiile mele in aceasta situatie.initial am vorbit si el ar vrea ceva pe cale amiabila,adica sa ajungem la un consens spre biene copiluli,a spus ca nu vrea sa imi ia copilul,dar as vrea sa stiu daca se poate intocmi vreun act legal valabil in conditiile date?fara a mai trebui sa ajungem sa ne judecam? daca el nu mi-ar mai aduce copilul,ce as putea face eu? v-as multumi nespus pentru raspunsul dumneavoastra,pt timpul pe care mi-l acordati,sunt o persoana simpla,fara un loc de munca si intr-o situatie dificila! va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra! o seara buna va doresc!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 17:59, 15 Decembrie 2013
singura solutie ca sa stati linistita este sa lamuriti situatia juridica a copilului , prin actiune in instanta unde sa se stabileasca domiciliul minorului la dvs si exercitarea autoritati parintesti. intr-adevar puteti incheia un acord care poate fi incheiat la vocati sau mediator. acordul de mediere nu are putere decat daca est evalidat de instanta , in proces.
daca se va face un acord de mediere, acordul de mediere se va supune doar incuviintarii de instanta, deci nu va fi un proces in adevaratul sens al cuvantului. Parintii vor depune Acordul de Mediere, instanta va da termen (termenul fiind scurt procedura fiind nelitigioasa) si in acelasi timp va solicita un raport de ancheta sociala. La notar asemenea acordul poate autentificat doar dupa ce se cere si aici raport de ancheta sociala. Asta doar daca parintii doresc sa aiba un acord de mediere validat de instanta ori autentificat de notar. Insa intelegerea lor poate sa ramana si nevalidata de instanta daca parintii ofera buneconditii de viata copilului si intre ei sunt raporturi nonconflictuale. Depinde cat de bine se inteleg parintii si cat de mult isi respecta indatoririle contractate in acordul de mediere.
intelegerea ( acord de mediere, tranzactie redactata de avocati) nu are nici o valoare juridica executorie, fara a fi consfintita de instanta. doar intelegerea notar sau hotararea judectoreasca au. prin urmare, nu vad rostul sa va duceti la mediere (ceeace implica cheltuieli) si sa va alegaeti cu un act sub semnatura privata pe care il puteati face si singuri....

acordul de mediere nu este executoriu in sine, adica oricine se poate razgandi oricand.
de acord, insa valoarea juridica executorie nu este pentru validarea intelegerii. intelegerea produce efecte juridice inca de la convenirea sa prin mediere ori intelegere directa. Doar acolo unde intre parti este o stare si o situatie conflictuala si de acuta neincredere acordul de mediere ori intelegerea directa trebuie investite cu caracter executoriu la notar ori instanta pentru ca neincrederea sa fie acoperita de aceasta executabilitate atunci cand unul incalca intelegerea.
acordul de mediere nu poate fi investii cu nimic deparece nu este tiltul executoriu. valoarea acordului de mediere este echivalenta cu a oricarui inscris sub semnatura privata .
prin urmare, ca valoare juridica, ca inchei orice fel de trenzactie, adica un act semnat de ambele parti ( redactat sau nu de avocati) sau ca te duci la mediator si inchei un acord de mediere este acelasi lucru , ori opamenii trebuie sa cunoasca acest lucru.

desigur ca nu contest ca medierea poate avea avantajele sale, in sensul ca partile se pot intalnui pe un teren neutru si poate astfel ajung la o intelegere.
dar ce trebuie clarificat, in opinia mea este sa se cunoasca ca acordul de mediere in sine nu are valoare juridica a unui act notarial sau a unei hoatarari judectoresti.
prin urmare, partile, daca au probleme sa nu se respecte acordul se afla la situatia initaiala si fara proces de fond nu scapa.



acordul de mediere fiind un simplu inscris sub semnatura privata nu poate fi investiti cu formula executaorie si nici nu poate forma obiectul unei executari silite.
de asemenea ce trebuie sa mai cunoasca oamenii este ca mediatorii nu au neaparat studii judridice, ci doar sunt absolventi de studii superioare, spre deosebire de notari si instanta, sau avoacati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu? suflete suflete as mai avea o intrebare:un acord de mediere intre doi soti dar care sunt despartiti in fapt,in acel acord de mediere parintii minorului s-au inteles ca tatal ... (vezi toată discuția)
Custodie minor din concubinaj prin mediere herminast herminast Este vorba despre un copil de 14 ani, fata, care doreste sa studieze la tatal ei in SUA, cetatean roman rezident acolo dar care vine in tara destul de des. ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor prin declaratie la notar gabriel-o gabriel-o buna seara! as vrea sa stiu daca actiunea in instanta este singurul mod in care se poate reglementa incredintarea minorului, stabilirea programului de vizite, ... (vezi toată discuția)