avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Astept un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Astept un sfat

In urma cu 6 ani mi am pierdut ambii parinti intr-un accident de masina,de atunci locuiesc impreuna cu fratele meu.Acum eu as vrea sa impartim(vindem) bunurile ramase de la parinti.As vrea sa stiu daca pentru asta este nevoie de un partjaj (sa ajugem la tribunal sa implicam avocati)l sau putem rezolva asta si cu un notar daca ambii suntem deacord cu impartirea.Tin sa precizez ca eu eram minora si nu stiu daca la vremea respectiva s-au facut acte in care sa fim trecuti amandoi ca proprietari ai bunurilor(un apartament si o casa) stiu doar ca exista un act in care se precizeaza ca suntem mostenitori.va multumesc!
Din cate spuneti succesiunea a fost realizata, mai ramine doar iesirea din indiviziune, adica impartirea bunurilor ramase de la parinti.
Puteti face acest lucru intr-una din cele doua variante de mai jos:
1. la un notar, printr-un act de partaj voluntar;
2. instanta, tot prin intelegere, printr-o tranzactie pe care o veti semna amindoi in fata judecatorului.
Deosebirea se va regasi in costurile acestei operatiuni, instanta costand mai putin decat notarul.

Pentru ambele variante, daca va intelegeti, se va lua act de ceea ce ati hotarat dvs. in calitate de mostenitori.
Din descriere se pare ca mostenirea a fost dezbatuta in termen. Nu este nevoie de partaj in cazul in care ambele parti doresc sa vanda (frate si sora).
Nu trebuie sa mergeti nicaieri... nici la notar nici la tribunal.... Semnati impreuna actele de vanzare.
In cazul in care una din parti nu doreste vanzarea bunului este mai dificil. Ideal ar fi sa va intelegeti, altfel ... dureaza iar rezultatele sunt incerte.
Imi cer scuze ...nu prea am avut de a face cu avocatura,instante...nu inteleg prea bine.La ce anume va referiti cand spuneti ca "mostenirea a fost dezbatuta in termen"?Nu stiu exact ce acte exista...stiu doar de existenta unui certificat de mostenitor pe numele meu si al fratelui meu!
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
tsd, utilizator
"stiu doar ca exista un act in care se precizeaza ca suntem mostenitori"
Asta inseamna ca fratele s-a ocupat si ca amandoi sunteti proprietari. Nu sunt necesare alte formalitati (avocatura, instante, notar). In baza actului respectiv puteti vinde (numai impreuna).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a evita confuziile... actul respectiv va confera dreptul de proprietate. Pentru a vinde un imobil acesta trebuie sa aiba cadastru, intabulare si taxele platite la zi.... aspectele acestea sunt strict administrative dar trebuiesc luate in calcul fiind obligatorii in caz de instrainare a unui apartament sau casa.

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune constanta2009 constanta2009 In urma decesului ambilor parinti, eu si fratele meu am mostenit impreuna un apartament si o casa batraneasca cu terenul aferent. Am facut succesiunea la comn. ... (vezi toată discuția)
Mostenire baderca baderca V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta. Tatal meu a murit acum 2 ani iar mama mea a murit luna trecuta si a ramas o casa cu cateva hectare de ... (vezi toată discuția)
Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea rududoo rududoo Buna ziua, Impreuna cu fratele meu suntem mostenitorii unei case(din paianta)+ depeninta si curte ( aprox 25 ari) intravilan intr-o comuna din jud. Olt. ... (vezi toată discuția)